Završno natjecanje “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2014.” – Anđela Delić i Rafaela Šalinović najbolje

PODIJELI

Anđela Delić, učenica 6.C razreda OŠ kneza Mislava i Rafaela Šalinović, učenica 4.E razreda OŠ kneza Trpimira, pobjednice su završnog natjecanja “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2014.”, koje je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održano u ponedjeljak, 27. listopada, u prostoru Muzeja grada Kaštela, u Nadbiskupskoj palači (Podvorje) u Kaštel Sućurcu.

Odluku o najboljima donijelo je četveročlano Povjerenstvo u sastavu: Ivona Jakić – novinarka Radio Splita, Dragica Zeljko Selak – pjesnikinja, novinarka i publicistkinja, Mirna Luketin – prof. i dipl. knjižničarka u SŠ Braća Radić u Kaštel Štafiliću i Roko Kraljević – prošlogodišnji pobjednik natjecanja u kategoriji od 3. do 5. razreda.

Prednatjecanje se tijekom protekla dva tjedna, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, održavalo u suradnji GKK i svih kaštelanskih osnovnih škola, nakon čega je odabrano je po dvoje natjecatelja, i to u dvije kategorije (1. kategorija: 3., 4. i 5. razredi te 2. kategorija: 6., 7. i 8. razredi).

Nakon uvodnih riječi potpore dogradonačelnika Grada Kaštela – Zorana Bonacina i ravnateljice GKK Renate Dobrić, deset najboljih mladih kaštelanskih čitatelja je pred Povjerenstvom i brojnom publikom imalo priliku predstaviti književno djelo odabrano po vlastitom izboru, te iz istoga pročitati prozni ulomak. Povjerenstvo je ocjenjivalo: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

– Svi ste bili izvrsni i Povjerenstvu je stvarno bilo teško donijeti odluku. U ime cijelog Povjerenstva vam svima iskreno čestitam i samo tako nastavite, jer je čitanje u našoj dobi i više nego važno. Kako smo večeras trebali odabrati samo dvoje najboljih, koji će na državnom natjecanju u Sisku 13. i 14. studenog predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju, Povjerenstvo je, nakon zbrojenih bodova, zaključilo kako su pobjednice Rafaela Šalinović, u kategoriji od 3. do 5. razreda  i Anđela Delić u kategoriji od 6. do 8. razreda. Svima od srca čestitamo! – rekao je Roko Kraljević, koji je nazočne izvijestio o odluci Povjerenstva.

Pobjednicima su uručene knjige Algoritam-Profil-Mozaika i priznanja za osvojeno 1. mjesto, dok su drugoplasiranim (Lucija Zekić-3.C, OŠ prof. Filipa Lukasa i Katarina Barić-8.B, OŠ Bijaći) i trećeplasiranim (Ivan Jukić-4.D, OŠ Bijaći i Jure Bošnjak-7.C, OŠ prof. Filipa Lukasa) natjecateljima dodijeljena priznanja za osvojeno 2. i 3. mjesto. Svim ostalim najboljim čitačima (Danijela Bašić-4.B, OŠ Ostrog i Mara Vulas-5.A, OŠ kneza Mislava, te Filip Ivanković-6.E, OŠ  i Dijana Lešić-7.B, OŠ Ostrog), kao i svim mentorima, dodijeljena su priznanja i jednogodišnja besplatna članarina u Gradskoj knjižnici Kaštela.

U zabavnom dijelu programa nastupila su djeca 3.B razreda OŠ kneza Mislava pod vodstvom učiteljice Davorke Strize, koja su izvela igrokaz “Boca istine…ili…pričaj mi o ljubavi” i pjesmu autorice Maje Alfirević, dok je prilikom zbrajanja bodova svoje umijeće sviranja gitare predstavila Mihaela Samardžić.

Gradska knjižnica Kaštela uključila se ove godine po drugi put u natjecanje koje se provodi u cijeloj Hrvatskoj, a čiji su osnovni ciljevi: poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika te popularizacija knjige.

Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, kao i njihovim mentorima i školama, a najboljima želimo puno uspjeha u Sisku na nacionalnom natjecanju “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2014.”!

2014-citajmo-naglas-citajmo-zajedno02