Zanimljiv i poučan naslov – Tomas Erikson: Okruženi psihopatima

PODIJELI

Tomas Erikson: Okruženi psihopatima

Poetika, 2019.

Od kad je svijeta i vijeka čovijek je društveno biće. Kako bi opstao, mora međusobno komunicirati. Ali, svi smo različiti. Kako bismo, unatoč različitostima, uspješno komunicirali, ali kako, i je li to uopće moguće, govori nam Tomas Erikson u svojim knjigama.

Tomas Erikson je znanstvenik, psihološki savjetnik, predavač, komunikacijski stručnjak i trener za rukovoditelje. Sa svojom konzultantskom tvrtkom radi na postizanju učinkovite komunikacije  u svim vrstama organizacija.

U svojem dugogodišnjem radu stekao je bogato iskustvo o ljudskom ponašanju i komunikaciji koje je pretočio u svoje tri

popularno-znanstvene knjige s kojima je postigao svjetski uspjeh.

Knjige su mu prevedene na četrdeset svjetskih jezika.

Preporučujemo Vam njegovu drugu knjigu:

Okruženi psihopatima – kako izbjeći da vas iskoriste

Ova knjiga govori o psihopatima, kako ih prepoznati i kako ih blokirati

prije nego vam „popiju krv“.

Psihopat nije psihički bolesnik. Njemu ne pomaže psihoterapija.

Psihopati se ne mogu izliječiti. To je, jednostavno rečeno, način ponašanja. Nalazi se u obitelji, na poslu, među prijateljima. Ima ih mnogo više nego što mislimo, od 2 do 4% populacije.

Njegovo ponašanje pogađa golem broj ljudi. Osvaja Vas šarmom i otvorenošću, sve dok vam ne „ubere“ sve slabosti (a svi ih imamo), a onda priča kreće u drugi smjer – do uništenja. On je vješt glumac i zna kako će… Sva njegova gluma je dio većeg plana.

Psihopata nije briga za vas – za njega ste samo plijen. Prave emocije za njega su nepoznanice.  Uživa samo u onome što od vas može dobiti. Sve će vam oduzeti. Međutim, njegova gluma ne može vječno trajati. Kad više ne bude imao od vas koristi prebacuje se na novu žrtvu. Manipulativan je, dvoličan, i lažljiv.

Tomas Erikson ukazuje nam korak po korak kako nas psihopati najprije šarmom nastoje privoliti da im se doslovno prepustimo i otkrijemo svoje slabosti, kako bi nakon toga manipulirali s nama.

Ako prepoznamo takvo ponašanje, najbolje je to što prije zaustaviti.

I spasiti se!

Knjiga je lako čitljiva i humoristična unatoč teškoj temi, puna primjera iz života. Ne ostavlja nas ravnodušnim, a i veoma je poučna.

Pripremila: B. Belas