Zapamtite Vukovar: Vukovar u knjigama

PODIJELI

VUKOVAR KROZ RIJEČI – preporuka knjiga uz koje ćete se prisjetiti  najtežih dana grada Vukovara

Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?“

                                                                                Siniša Glavašević „Priča o gradu“

Dana 18. studenog obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Toga dana s tugom u srcu prisjećamo se svih poginulih i nestalih u Domovinskom ratu. Prošlo je već dvadeset i devet godina, ali bol i tuga na licima njihovih obitelji, baš kao i u tuga u našim srcima i dalje ne prolaze. Snimljeni su brojni dokumentarni i igrani filmovi koji prikazuju ratna razaranja u Hrvatskoj, a posebno ona vezana uz Vukovar. Postoje razni serijali ratne tematike u kojima sudjeluju stvarni sudionici Domovinskog rata koji iskazuju svjedočanstva o onome što su doživjeli, a na njihovim licima vidimo da im je o nekim stvarima još uvijek, i uvijek će biti, uistinu teško pričati. Godine prolaze, ali tuga i bol i dalje ostaju. Sa željom za odavanjem počasti svima onima koji više nisu s nama, a i ciljem da saznate neke činjenice koje možda do sada niste znali, u nastavku teksta preporučujemo Vam nekoliko naslova vezanih uz Vukovar i stradavanja u Domovinskom ratu. U nekima od njih autori objektivno opisuju razne događaje koji su se odvijali tijekom ratnih razaranja, a ovdje su i djela u kojima su izraženi stvarni osjećaji sudionika koji svjedoče o tome koliko je teško bilo u ono vrijeme, ali i kako je uvijek postojala nada u bolje sutra.

  1. Bitka za Vukovar / Mile Dedaković – Jastreb, Alenka Mirković – Nađ, Davor Runtić

”Vrijednost knjige ”Bitka za Vukovar” ogleda se prije svega u činjenici da su je pisali ljudi koji su neposredni sudionici i svjedoci sudbonosnih događaja koji su trajno ostavili traga u novijoj hrvatskoj povijesti. Broj suradnika potvrđuje želju autora da našoj i svjetskoj javnosti što vjerodostojnije prenesu što se doista dogodilo u obrani Vukovara i istočnih područja domovine nam Hrvatske.”

Ovim riječima Gojko Šušak, prvi hrvatski ministar obrane, započinje predgovor najprodavanijoj knjizi o Domovinskome ratu. U stvaranju knjige sudjelovali su Mile Dedaković – zapovjednik obrane Vukovara, Alenka Mirković – Nađ, ratna novinarka Radio Vukovara te Davor Runtić, također sudionik Domovinskog rata.

  1. Apeli dr. Vesne Bosanac / priredio i uredio Mladen Pavković

…U bolnici u Vukovaru se 15. 11. nalazi 480 ranjenika na 200 m prostora u jako lošim uvjetima. Do sada je inficirano plinskom gangrenom 8 osoba, od kojih su 3 osobe u posljednja tri dana preminule.

            Molimo Vaš odgovor na sve dosadašnje apele, te utjecaj da se agresija nad bolesnicima, ranjenicima, djecom i civilima zaustavi.

            S poštovanjem,

Vukovar, 15. 11. 1991.

                                                                                   Dr. Vesna Bosanac

                                                                                   Bolnica Vukovar ”

Publikacija sadrži pedesetak molbi i apela dr. Vesne Bosanac raznim nacionalnim i međunarodnim institucijama za pomoć vukovarskoj bolnici, ranjenicima i civilima koji su u bolnici našli posljednje utočište tijekom najvećeg razaranja grada, od 20. listopada 1991. do samog pada Vukovara 18. studenog 1991. godine u 16:55 kada je poslan posljednji poziv u pomoć. Na temelju apela saznajemo kakva je situacija bila u bolnici u danima koji su za Vukovar bili najteži. Doktorica Vesna Bosanac naglašava kako na apele nije bilo odgovora.

  1. Vukovar – grad koji je obranio Hrvatsku : jedan prikaz najsudbonosnije bitke hrvatske povijesti / Tomislav Stockinger

”Knjiga ”Vukovar – grad koji je obranio Hrvatsku” nije znanstvena monografija, već je na neki način ”sintetsko intelektualno djelo” u kojem autor, korištenjem spoznaja iz različite teorijske građe (povijest ratova, uvidi u kronologiju Vukovarske bitke, analiza ratnih operacija i ratnih potencijala itd.), argumentira svoje ključne teze o velikosrpskoj agresiji, hrvatskom obrambenom i oslobodilačkom ratu, pravu hrvatskog naroda na vlastitu državu i – nedovoljnoj nazočnosti Bitke za Vukovar u suvremenoj hrvatskoj književnosti, znanosti i umjetnosti.”

Zagreb, 25.listopada 2003.

                                                                                   Dr. sc. Slaven Letica

                                                                                   sociolog i publicist

  1. Bitka za Vukovar/ Davor Marijan

Autor objektivno obrađuje kompleks vojnih i političkih pitanja Domovinskog rata u istočnoj Slavoniji s ciljem objašnjenja stvarnog položaja Vukovara i Vinkovaca. Jedan od autorovih zaključaka je da se Vukovar nije mogao obraniti, a politički vrh se stavio u poziciju nepotrebnog pravdanja, što je Hrvatskoj samo štetilo. Taj zaključak autor navodi pri samom kraju: ”… Cijelo vrijeme bitke za Vukovar postojale su spekulacije da politički vrh Hrvatske ne želi pomoći okruženom gradu. Nakon pada Vukovara uhićen je bivši zapovjednik obrane grada i predsjednik Hrvatske stranke prava što je u tadašnjim okolnostima Hrvatskoj donijelo samo štetu bez ikakve koristi. Politički vrh se stavio u poziciju nepotrebnog pravdanja i traženja krivca za pad grada koji se nije mogao obraniti.”

  1. Hotel Zagorje/ Ivana Simić Bodrožić

U ljeto 1991. godine devetogodišnja djevojčica napušta Vukovar zajedno s majkom i starijim bratom, ostavljajući oca u vrtlogu rata. Priča prati odrastanje te djevojčice tijekom sedam godina, u stalnom iščekivanju vijesti o nestalom ocu. Hotel iz naslova je kompleks bivše političke škole u Kumrovcu u kojem su smješteni prognanici iz Vukovara, a među njima i sama junakinja romana. Ona na pomalo duhovit način priča o svom odrastanju u prognaničkog obitelji. Njeno odrastanje je bolno, ali u njemu ima i smijeha i zaigranosti i ljubavi. Očev nestanak nije u njoj izbrisao humor i mladost, ali je iza njega ostao strah od suočavanja s novim stvarima. Ovo je priča jedne posebne djevojčice čiji je život obilježen pečatom ratnog stradanja.

  1. 91, 6 MHz – glasom protiv topova / Alenka Mirković

Roman 91, 6 MHz – glasom protiv topova istinita je priča o nekoliko mjeseci prije i za vrijeme opsade Vukovara viđenih očima novinarke Radio Vukovara Alenke Mirković. Napisan je pet godina nakon stvarnog događaja i prožet je detaljima sudbina vukovarskih branitelja. Ovaj roman je osobna ispovijest i kronika ekipe Radio Vukovara. Ekipe koja je prikupljala informacije za vrijeme granatiranja, jurila gradom i riskirala svoje glave, a sve s ciljem davanja potpune slike ostatku Hrvatske o proteklom danu u Vukovaru. Oni su bili jedini glas koji se čuo iz Vukovara. Ovo je knjiga u kojoj je svjedokinja tog vremena opisala ono što je vidjela, ono što je doživjela i način na koji je sve to proživljavala. Na naslovnici se nalazi jedna od rijetkih fotografija Siniše Glavaševića iz podrumskog radija.

  1. Priče iz Vukovara / Siniša Glavašević

Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija Vukovar i ratni izvjestitelj te značajna osoba za Vukovar u Domovinskom ratu. Matica hrvatska posmrtno je (1992. godine) izdala njegovu zbirku Priče iz Vukovara. Riječ je o toplim pričama o temeljnim ljudskim vrijednostima koje je Siniša čitao slušateljima radija opkoljenog grada. Bio je ranjen te je svoja posljednja izvješća poslao iz vukovarske bolnice. Glavašević je dva dana nakon pada Vukovara odveden iz bolnice, a tijelo mu je pronađeno nakon ekshumacije masovne grobnice na Ovčari 1997. godine.

Svojim ”Pričama iz Vukovara” Glavašević je podizao moral Vukovarcima za vrijeme Domovinskog rata, davao im nadu i razlog za osmijeh i u najtežim trenucima.

”…A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.”

Pripremila: N. Studin