Virtualna Noć knjige 2020 – Virtualna slušaonica: pjesme, izvođači i grupe koje su mijenjale svijet

PODIJELI

Top 20 pjesama i izvođača koji su mijenjale svijet

Kompletna playlista svih 20 pjesama:

 

1. Chubby Checker-The Twist

Iako je pjesma obrada Hank Ballarda svoju ogromnu popularnost je stekla u izvedbi Chubby Checkera. Pjesma je bila zaraznog ritma i prekrasne melodije te laka za plesanje pa je izazvala pravu plesnu ludnicu. Twist su plesali i mladi i stari te su pjesma i ples jako pomogli u premošćivanju generacijskog jaza tadašnjih starijih i mlađih generacija zbog čega ima ogromnu vrijednost.

2. John Lennon-Imagine

Pjesma u kojoj Lennon zamišlja bolji svijet (po njegovom mišljenju) i koju publika i kritika uglavnom stavljaju među najbolje pjesme ikad. U pisanju pjesme mu je pomogla njegova supruga Yoko Ono.

3. Led Zeppelin-Stairway To Heaven

Tekst poput najbolje poezije i izvrstan vokal Roberta Planta uz možda i najbolji solo na gitari Jimmy Page-a ikada odsviran u nekoj rock pjesmi.

4. Queen-Bohemian Rhapsody

Jedna od najboljih pjesama svih vremena koju karakterizira nevjerojatna sinergija više vokala i izvrsne intrumentalne izvedbe.

5. Rolling Stones-Satisfaction

Pjesma koja je od Rolling Stonesa napravila veliki bend. Ostalo je povijest rocka koju su Rolling Stonesi i sami itekako stvarali, ali ovo je pjesma zahvaljujući kojoj su Rolling Stonesi od nepoznatog benda postali zvijezde.

6. The Beatles-Hey Jude

Ovo je bio najduži singl Beatlesa, a u to vrijeme i najduža pjesma koja je izašla kao singl. Otvorila je put za više slobode glazbenicima jer su radio stanice od tada počele puštati i duge pjesme.

7. Chuck Berry-Johnny B Goode

Chuck Berry je zasigurno jedan od najutjecajnijih glazbenika u povijesti rock ‘n’ rolla. Istinski pionir kojega mnogi nazivaju „ Otac rock ‘n’ rolla”.

8. Elvis Presley-Heartbreak Hotel

Elvis je rijetko pisao sebi pjesme, a tako je bilo i sa ovom. Nakon pojavljivanja na televizijskoj emisiji s ovom pjesmom ona je 8 tjedana bila na 1. mjestu američke top liste. Elvis možda nije pisao sebi pjesme,ali način na koji ih je izvodio je doveo do njegovog zvijezdanog statusa i učinio ga jednom od najvećih ikona glazbe svih vremena.

9. Bob Dylan-Like A Rolling Stone

Pjesma duga preko 6 minuta sa mnogo teksta tada nije bilo, a da su bile uspješne. Srećom pa je ovu izvodio genijalac poput Dylana, koji je pokazao da za istinsku kvalitetu ne treba radit po nekoj oprobanoj formuli već prava kvaliteta ipak izađe na vidjelo.

10. Pink Floyd-Another Brick In The Wall (2. dio)

Pjesmu je napisao Roger Waters kao čin bunta protiv strogih učitelja u školama u Engleskoj u to vrijeme. Naime, Watersu je smetalo što su se učitelji više brinuli da bude tišina na nastavi nego da nešto nauče djecu. Zid predstavlja prepreku koja smeta, ali učitelji su samo još jedna cigla u zidu(metaforički rečeno) koju treba prevladati na životnom putu.

11- Kraftwerk-Autobahn

Kraftwerk je bend bez kojeg bi današnja moderna glazba sigurno drukčije izgledala, a i upitno je dali bi se ovoliko razvila u današnje vrijeme dosta popularna elektronska glazba. Bend na temelju čijeg elektronskog zvuka su nastali, ne samo bendovi i pjesme već i razni glazbeni stilovi (npr. techno).

12. Sex Pistols-God Save The Queen

Pjesma nazvana po engleskoj himni i koja je naveliko ismijava. Pjesma koja je i sama postala himna, ali ne države već punk pokreta u Engleskoj, a i šire. Prigrlili su je mladi buntovnici koji su volili brzi tempo i žestok zvuk, te su se bunili protiv konzervativnih društvenih normi i politike.

13. The Clash-London Calling

Apokaliptična pjesma koja govori o raznim načinima na koje čovječanstvu može doći kraj. The Clash su se u svojim pjesmama iskazivali bunt te borbu protiv nepravde i vlasti što su bile glavne teme i drugim punk rock bendovima.

14. Ramones-I Wanna Be Sedated

Ramones su bili jedan od najutjecajnijih punk rock bendova. Pjesme su im bile jako kratke pošto nisu imali sola u pjesmama.

15. Nirvana-Smells Like Teen Spirit

Tko je vjerovao da će mladi bend poput Nirvane, žestok i buntovan, dospijeti na vrhove top lista i da će i u današnje vrijeme ova pjesma imati preko milijardu pregleda na Youtubu, a pri tom su otvorili put široj publici raznim bendovima koji su svirali grunge početkom 90-ih.

16. Guns N’ Roses-Sweet Child O’ Mine

Treći singl s njihovog debitanskog albuma Appetite For Destruction s kojim su dospjeli na vrh top ljestvica što s prva dva singla nisu uspjeli. Nakon što je singl došao na vrh top lista i albumu je prodaja i popularnost naglo porasla. Pjesma i cijeli album su remek djelo hard rocka.

17. Eagles-Hotel California

Nevjerojatni solo na gitari,izvrsni dvosmisleni tekst i pjesma u cjelini čine ovu pjesmu jednom od najboljih svih vremena.

18. Dire Straits-Sultans Of Swing

Pjesma s kojom se proslavio jedan od najboljih rock bendova svih vremena, kojoj je najveća vrlina neponovljivi gitarski solo koje svira jedan od najboljih gitarista svih vremena Mark Knopfler i to svira samo prstima.

19. Michael Jackson- Billie Jean

Prva pjesma jednog crnačkog izvođača koja je stalno puštana na MTV-u. Jedan od najboljih plesača i pjevača, a ujedno i jedan od najprodavaniji glazbenika ikad. Ušao je u povijest i svojim izvrsnim plesom tzv. moonwalk.

20. Metallica-One

Što reći za bend čije se ime, među laicima, poistovječivalo sa cijelim metal stilom. Bend koji je pravi metal doveo na vrhove top lista. Pjesma One je o vojniku koji osakačen od granate leži u bolnici i koji opisuje svoje užasno stanje i želi smrt da ga osobodi patnje.