Večer posvećena Jakši Fiamengu održana u Sućurcu

PODIJELI

KNJIŽEVNA VEČER I OTVARANJE IZLOŽBE „RIBARSKE PRIČE“

Lik i djelo akademika Jakše Fiamenga obilježeni su ovog utorka otvaranjem izložbe i književnom večeri održanoj u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu. „Ribarske priče“ naziv je izložbe autorice Zdenke Bilušić, u sklopu koje su posjetitelji od autorice i njene kolegice i prijateljice Grozdane Cvitan, iz prve ruke imali priliku poslušati pokoju crticu iz akademikova života. Obje su naime dugi niz godina s njim surađivale na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.

Večer posvećena Fiamengu održala se povodom Mjeseca hrvatske knjige, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, a ravnateljica kaštelanske knjižnice Renata Dobrić ujedno je i moderirala događajem.

Šibenski dječji festival bio je umjetnička postaja na kojoj su se susreli pokojni Fiamengo, Zdenka i Grozdana. Fiamengo je bio urednik lutkarskog programa, Zdenka radioničkog a Grozdana književnog, od tada ih je povezala suradnja koja je prerasla u druženja i prijateljstvo. Uz pokoju anegdotu govorile su o vedrini Fiamengovog duha i njegovom neiscrpnom umjetničkom vrelu. Kazale su kako je Fiamengo stvarao lako i pisao gotovo uvijek i u svim situacijama. Kao zanimljiv detalj Grozdana je istaknula kako nije volio da mu se spominje Nadalina, tekst koji je uz Karocu postao jedan od najvećih hitova na tom polju njegova stvaralaštva. Zdenka i Grozdana večer su začinile čitanjem Fiamengovih pjesama.

Uz taktove ”Karoce” publika je u izložbenom prostoru razgledala Zdenkine radove nastale u tehnici papir-plastika, sastavljene od skulptura i reljefa u kombiniranoj tehnici koje tematiziraju more, ribe, ribare, kupače i kupačice te sirene.

– Zdenka je osoba koja je jako dugo godina nosila svoj likovni život u sebi, ovo što večeras vidimo je 4. ciklus različitih priča koje ona predstavlja. Ona je ribarska na način da su u pitanju riba i čovjek koji teško da su riba i čovjek, nego je uvijek u pitanju čovjek i njegova riba, koja mu čuči u glavi i zato može ispričati ribarsku priču jer je ona uvijek drugačija od onoga kako se zbilo kad čovjek ide loviti. Ponekad je ona pitanje karaktera, zato su neke ribe veće od ljudi, druge su manje, a neke su kao ljudi, jer su sami ljudi utoliko različiti, jedni su realni, drugi sa manjkom samopouzdanja, a treći su pretjerano samouvjereni, kazala je Grozdana na otvaranju izložbe.
Svi zainteresirani koji su propustili otvaranje, izložbu mogu razgledati do kraja ovog mjeseca u izložbenom prostoru Nadbiskupskog kaštela.