Večer domoljubne poezije i otvaranje izložbe Frane Žegarca u Kaštel Sućurcu

PODIJELI

povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u ponedjeljak u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu održana je Večer domoljubne poezije pod naslovom “Dok je srca, bit će i Kroacije” i otvaranje izložbe Frane Žegarca.

Nakon minute šutnje za sve poginule branitelje i nakon kazivanja izvornog teksta današnje himne Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino”, koji je objavljen u književnom listu “Danica” 14. ožujka 1835. godine pod naslovom “Horvatska domovina” (Antun Mihanović), domoljubne stihove A.G. Matoša, A. Šenoe, S.S. Kranjčevića, P. Preradovića, A. Harambašića, V. Nazora, I. Gundulića i ostalih najpoznatijih hrvatskih pjesnika krasnoslovila je prof. Zlata Dubravčić, dok je domoljubne stihove kaštelanskih pjesnika: Miroslava Luketin Sarajčeva i Tomislava Antunovića kazivala Milojka Vicetin. Emotivno kazivane stihove svirkom na harfi pratila je gošća večeri – nećakinja Frane Žegarca, Nika Žegarac.

Program je svojim nastupom uzveličala djevojačka klapa “Kćeri Marijine”, čije su članice pod ravnanjem voditeljice Petre Januška otpjevale pjesme: “Hrabri ljudi”, “Croatijo, iz duše te ljubim” i “Gospe ribara težaka”.

Stihove pjesme “Gospa Marija” A.G. Matoša kazivala je 10-godišnja Antica Božin, a svi nazočni su se u izvedbi pjesme “Zemlja dide mog” Meri Cetinić, pridružili najmlađoj sućuračkoj glazbenoj grupi, osnovanoj posebno za ovu priliku, koju su sačinjavali: Lea Ljubenkov, Lucija Jerkunica i Marino Romanić.

Na samom kraju prvog dijela večeri, “najmlađi sućurački kavalir” Nino Grubešić podijelio je svim sudionicima večeri ruže, nakon čega je ravnateljica GKK Renata Dobrić otvorila izložbu Frane Žegarca.

Frane Žegarac je cijeli svoj životni i radni vijek proveo u Kaštel Sućurcu, gdje i danas živi i radi, a slikarstvom se bavi iz ljubavi. Najčešći motivi na njegovim slikama su: Kaštel Sućurac kao njegovo rodno mjesto, stradanje Sućurana 5. prosinca 1943. godine, Čudotvorna sućuračka Gospe na Hladi, te kaštelanski i dalmatinski motivi: kamen, more, maslina… Sudjelovao je u dvjema skupnim izložbama u Zavičajnom muzeju Podvorje, dok je ovo njegova prva samostalna izložba. Ilustrirao je dvije knjige: “Sućuračku molitvu” Nade Jerčić i “Sućurašku Golgotu” Renate Dobrić.

Kao poklon Frani Žegarcu, prof. Zlata Dubravčić kazivala je pjesmu Drage Ivaniševića “Moj did”, pri čemu je istaknula kako stihovi same pjesme govore o svemu onome što je ona osjetila, dok je gledala izložene slike Frane Žegarca.

DRAGO IVANIŠEVIĆ: MOJ DID

Moj se did sa zvizdan družija,
sa suncem i sa misecon,
moj se did družija s tovaron
i sa zmijon i s kozon se družija,
moj se did s kišon družija,
sa svakin vitron, s mrazon i sa zviriman.
Jerbo se moj did o’ ditinstva
o’ ditinstva vas zemji naminija.
I ka’ je bos na ledini zauvik zanimija,
baba moja, s očiman o’ jastreba,
baba moja ni mogla raspoznat nikako
njegove noge meu žilan o’ masline.

I tako je did moj uza Boga sta.

Izložbu Frane Žegarca svi zainteresirani moći će razgledati u prostoru Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu sljedećih petnaest dana, dok će se u povodu Dana domovinske zahvalnosti, u vremenu od 4. do 9. kolovoza svi novi članovi u GKK moći upisati po cijeni od 45,00 umjesto 90,00 kuna.

– Inače, u svih šest odjela GKK možete pronaći i sve knjige večeras spomenutih pjesnika, kao i brojne knjige iz hrvatske starije i novije povijesti, knjige o Domovinskom ratu, te najnovije knjige iz domaće i strane književnosti, koje su upravo pristigle u Knjižnicu – rekla je ravnateljica Dobrić na samom kraju večeri.