Uz promociju povijesnog romana „Otok“ Tomislava Bašića obilježena 20. obljetnica Gradske knjižnice Kaštela

PODIJELI

MULTIMEDIJALNA VEČER „HRVATSKA OD KNEZA TRPIMIRA DO SIGETSKE BITKE“
U romantičnom ambijentu glavne dvorane dvorca Vitturi u Lukšiću sinoć je svečanim programom obilježena 20. godišnjica Gradske knjižnice Kaštela. Za ovu prigodu organizirana je multimedijalna večer “Hrvatska od kneza Trpimira do Sigetske bitke” uz predstavljanje romana “Otok” Tomislava Bašića, dobitnika književne nagrade GKK “Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman”. Nakon spektakularne video najave za proslavu, koju je izradio Petar Dobrić, a čija je projekcija izazvala oduševljenje brojne nazočne publike, program je započeo Lijepom Našom u izvedbi opernog solo pjevača Bože Župića i Marije Župić, koja ga je pratila na glasoviru.

Uz brojne uzvanike i goste večeri sudjelovali su u ime domaćina Renata Dobrić, ravnateljica GKK, Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat; Zoran Bošković, direktor Naklade Bošković i Tomislav Bašić, autor romana „Otok“. Projekt GKK “Kaštelanska kulturno-povijesna baština” financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i sredstvima Splitsko-dalmatinske županije. U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, na svečanosti 20. obljetnice GKK sudjelovala je Anita Gamulin, viši stručni savjetnik u Konzervatorskom odjelu u Splitu te u ime Grada Kaštela dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.U dramskom dijelu programa sudjelovali su Povijesna postrojba Kliški uskoci, Marijan Grbavac i KUD Karol Wojtyla te Dramska skupina GKK. U glazbenom dijelu programa su nastupili solo pjevač Božo Župić uz klavirsku pratnju Marije Župić i to pjesmama „Živila Hrvatska“, „Jasna, glasna“ i „U boj u boj“.

U povodu 20. obljetnice GKK je raspisala Natječaj za najbolji (izvorni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman pisan na hrvatskom jeziku. Na natječaj je pristiglo 15 rukopisa, a rukopis šibenskog autora Tomislava Bašića „Otok“ proglašen je najboljim rukopisom. Autoru je dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća kuna, a roman je objavljen u nakladničkoj kući Nakladi Bošković. U sklopu svečane proslave obljetnice knjižnice GKK promoviran je nagrađeni roman, a prikazani su i ulomci iz knjige i to dramskim prikazom „ dijalog Marte i Jakova“ te prikaz ulaska u Senj.

-Treba istaći da je bila riječ o anonimnom natječaju s povijesnom tematikom, to me kao predsjednika društva hrvatskih književnika oduševilo jer za pisanje povijesnog romana treba dosta toga uraditi, napraviti i čitati. Ima ljudi koje taj književni žanr zanima. U uži izbor su ušla tri, četiri djela i izabrali smo rukopis pod nazivom „Otok“, relativno mlađeg autora iz Šibenika, Tomislav Bašić – kazao je Đuro Vidmanović.

– Vrijednost ovog romana je što povezuje sjever i jug, što dolazi u vrijeme Turske okupacije, ima jednu nacionalnu osloboditeljsku notu i pisan je modernim suvremenim jezikom. U njemu ima i ljubavnih elemenata koji povezuju odnose među likovima – kazao je Vidmanović i dodao kako roman ima humanistički pristup hrvatske povijesti koji može poslušiti i kao edukativni i obrazovni prilog u nastavi učenika srednjih škola.

Vidmanović je rekao i kako je GKK, ne samo knjižnica, nego i kulturno prosvjetno središte koje ima izuzetnu važnost djelovanja na ovom prostoru za osvješćivanje mladih ljudi

-Ove godine, uz 20. obljetnicu današnje GKK, obilježavamo i 154. obljetnicu prvih čitaonica i 114 godina prvih knjižnica u Kaštelima – kazala je ravnateljica Knjižnice Renata Dobrić. Gradska knjižnica Kaštela je od osamostaljivanja prerasla u jednu od najvažnijih gradskih javnih kulturnih ustanova, koja svojim radom i djelovanjem nastoji zadovoljiti kulturne, informacijske i obrazovne potrebe lokalne zajednice i svih njenih građana. Organiziranjem različitih kulturnih manifestacija Gradska knjižnica Kaštela je tijekom 20 godina djelovanja postala ključnim čimbenikom u lokalnoj zajednici pretvarajući se, od početka svoga samostalnog djelovanja, iz samozatajne, u iznimnu kulturnu ustanovu, koja svojim radom i djelovanjem nastoji zadovoljiti kulturne, informacijske i obrazovne potrebe svih građana – zaključila je Dobrić i dodala kako Kaštela imaju potrebu za jednom velikom multimedijalnom knjižnicom, u kojoj će biti objedinjeni svi sadržaji, koje bi u današnje vrijeme svaka moderna knjižnica morala imati.

Dodajmo i kako danas Gradska knjižnica Kaštela raspolaže s fondom od oko 67 000 svezaka knjižne i audiovizualne građe namijenjene odraslima i djeci. Krajem prošle godine evidentirano je oko sedam tisuća aktivnih korisnika, a Knjižnica tijekom godine bilježi više od šezdeset tisuća posjeta.