Ususret Uskrsu : tradicionalna radionica pletenja maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve

PODIJELI

OBAVIJEST: Radionica će se održati u Nadbiskupovom kaštelu, Gospojska štrada 1, Kaštel Sućurac zbog velikog broja prijavljenih polaznika.

Gradska knjižnica Kaštela poziva Vas i ove godine na sudjelovanje u tradicionalnoj radionici pletenja maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve.

Uoči Cvjetnice, Gradska knjižnica Kaštela u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu (Dom hrvatskih branitelja, Trg palih za domovinu 1) u srijedu 20. ožujka u 17.30 sati organizira tradicionalnu radionicu pletenja maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve koje se nose na blagoslov na Cvitnicu u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem.

Golubica koja se nakon velikog potopa vratila na Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu koja je predstavljala znak prestanka Božje ljutnje i pomirenja s ljudima. Maslinova grančica je i simbol mira jer je upravo s palminim granama i maslinovim grančicama puk pozdravljao Isusa u Jeruzalemu, a Isus je posljednje sate svojega života proveo u masliniku na Maslinskoj gori. Maslinove grančice ukrašene golubicama izrađene na radionici polaznici će odnijeti na blagoslov na blagdan Cvjetnice.

Kaštelansku zavičajnu radionicu Gradska knjižnica Kaštela organizira u sklopu cjelogodišnjeg projekta „Kaštelanska kulturno-povijesna baština“.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo Vas da svoj dolazak najavite na broj telefona 226 001.

Naslovna fotografija: Majda Rožić, upletena maslinova grančica i golubica – uskrsna radionica u GKK iz 2023. g.