USKOČKO GNIJEZDO Ante Brčića – predstavljanje nagrađenog romana, Tvrđava Klis, 27.10. u 19.00

PODIJELI

PREDSTAVLJANJE POBJEDNIČKOG ROMANA USKOČKO GNIJEZDO
KNJIŽEVNI NATJEČAJ GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI HRVATSKI POVIJESNI ROMAN 2021.
KNEZ TRPIMIR

U organizaciji IPA-e Split, Naklade Bošković, Gradske knjižnice Kaštela i Općine Klis u četvrtak 27. listopada 2022. godine, u 19.00 sati u Topničkoj vojarni tvrđave Klis održat će se predstavljanje povijesnog romana “Uskočko gnijezdo” autora Ante Brčića, policijskog službenika PU splitsko-dalmatinske i člana IPA-e Split.

Roman “Uskočko gnijezdo” pobjednik je književnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman “Knez Trpimir” 2021. godine.

Ante Brčić (Sinj, 9. kolovoza 1968.), hrvatski književnik, po struci diplomirani kriminalist. Rođen je 1968. u Sinju. Završio je osnovnu školu u Gali i Hanu, a srednju u Sinju. Visoku stručnu spremu i stručno zvanje diplomiranoga kriminalista stekao je na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Objavljeni romani: Devedeset dana od Bleiburga, Ruže na bojnikovu grobu, roman-kronika Kamišari, Andrijica Šimić, Uskočko gnijezdo – pobjednik književnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman “Knez Trpimir” 2021. te putopis iz Svete zemlje – Hodočašće u Isusovu domovinu. Na predstavljanju će nastupiti klapa Sveti Mihovil.

Pozivamo vas na predstavljanje povijesnog romana Uskočko gnijezdo, najboljeg romana pristiglog na Književni natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman „Knez Trpimir“, koji je Gradska knjižnica Kaštela u 2021. godini raspisala po četvrti put s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti.
Predstavljanje romana Uskočko gnijezdo autora Ante Brčića održat će se u četvrtak 27. listopada 2022. g. u Topničkoj vojarni tvrđave Klis s početkom u 19.00 sati uz projekciju ekraniziranih kratkih ulomaka iz romana.
Roman će predstaviti:
– Ante Brčić, autor romana Uskočko gnijezdo
– Zoran Bošković, direktor Naklade Bošković, nakladnik romana Uskočko gnijezdo
– Rudolf Ćurković, lektor i recenzent romana
– Renata Dobrić, urednica romana, inicijatorica književnog natječaja i ravnateljica GKK
Odluku o najboljem rukopisu pristiglom na Književni natječaj Knez Trpimir 2021. donijelo je Povjerenstvo u sastavu: Nevenka Nekić, književnica, publicistica, scenaristica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.
Svrha Književnog natječaja za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman „Knez Trpimir“, koji je Gradska knjižnica Kaštela po prvi put raspisala 2018. g. jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti i poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo te upoznavanje šire javnosti s događajima iz hrvatske povijesti na što zanimljiviji način, a što bi trebalo biti postignuto kroz ovakvu formu.
Književni natječaj Gradske knjižnice Kaštela za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman nosi naziv Knez Trpimir iz razloga što se upravo u Kaštelima, kolijevci hrvatske povijesti, čuva prijepis Trpimirove darovnice (povelje) iz 852. godine (rodni list hrvatske državnosti, najstariji sačuvani spomenik hrvatskog prava i prvi spomen hrvatskog imena u domaćim izvorima), koja je dokaz jačanja hrvatskih vladara i puta prema stvaranju samostalne srednjovjekovne države. Osim toga, knez Trpimir je vladarsko sjedište imao na Klisu i u Bijaćima, dok se najstariji prijepis Trpimirove povelje čuva u Kaštel Sućurcu, tako da su sve ove značajke još jedna poveznica s književnim natječajem GKK koji nosi naziv Knez Trpimir.