U SJEĆANJE: IVANKA (ŽELJKA) BATINA (1947. – 2021.)

PODIJELI

U SJEĆANJE: IVANKA (ŽELJKA) BATINA

(1947. – 2021.)

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.“ Matej 11, 28

“Аkо žеlіtе žіvјеtі ѕrеtаn žіvоt, роvеžіtе gа ѕ сіlјеm, а nе ѕ lјudіmа іlі ѕtvаrіmа”, riječi su Аlbеrta Еіnѕtеіna. Upravo na taj način je svoj ovozemaljski život provela i gđa. Ivanka (Željka) Batina, prva ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela i naša draga kolegica. Ljubav prema obitelji, dragom Bogu, domovini Hrvatskoj, Kaštelima i Kaštel Sućurcu – to su bili glavni temelji njenog življenja i djelovanja.

Prepoznavši potrebu Kaštela za samostalnom knjižnicom, upravo ona je, uz Gradsko poglavarstvo grada Kaštela, bila jedna od ključnih osoba koje su pokrenule osnivanje Gradske knjižnice Kaštela, iskoristivši pritom svoje dotadašnje bogato životno, poslovno i profesionalno iskustvo.

Naime, do 1998. godine četiri kaštelanska knjižnična odjela smještena u Kaštel Sućurcu, Kaštel Gomilici, Kaštel Starom i Kaštel Novom djelovala su kao podružnice Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu. Te godine je Gradsko vijeće, smatrajući potrebnim potaknuti razvoj knjižnične djelatnosti Kaštela, donijelo odluku o osnivanju javne ustanove Gradske knjižnice Kaštela.
Od 16. lipnja 1998. g. Gradska knjižnica Kaštela djeluje kao samostalna ustanova na čijem čelu je od samih početaka bila gđa. Ivanka Batina, pod čijim vodstvom je u travnju 2001. g. otvoren peti odjel Gradske knjižnice Kaštela, mješoviti odjel u Kaštel Lukšiću. Uskoro je otvoren i odjel u Kaštel Kambelovcu, a ova kaštelanska javna ustanova u kulturi nastavila je s radom sa sve većim poletom, organizirajući brojna kvalitetna kulturna događanja poput predstavljanja najpoznatijih hrvatskih književnika i promocije knjiga, raznih izložbi, literarnih radionica i ostalih usluga i akcija koje su u Gradsku knjižnicu Kaštela privlačile sve veći broj zaljubljenika u knjigu, književnost, čitanje i kulturu uopće.

Uvažavajući povijesne činjenice prema kojima su se prve čitaonice i knjižnice u Kaštelima počele formirati u drugoj polovici 19. stoljeća kao izraz potrebe hrvatskog naroda za oblikovanjem kulturne i nacionalne misli te s obzirom na to da je već 1864. godine, među prvima u Dalmaciji, u Kaštelima osnovana Narodna kaštelanska čitaonica, a na čijim temeljima je 1998. g. nastala današnja GKK, gđa. Ivanka Batina će ostati zapamćena kao prva ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u Kaštelima koja su raspadom bivše države i uspostavom samostalne Republike Hrvatske odlukom Hrvatskog sabora u prvoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća dobila status grada.

Iskoristivši pravi trenutak za osnivanje moderne samostalne i važne kaštelanske kulturne, informacijske i prosvjetne ustanove kao što je Gradska knjižnica Kaštela, Gradsko poglavarstvo i Ivanka Batina su dokazali kako je svaki trenutak prilika za novi početak. Sav rad i trud Gradske knjižnice Kaštela pod vodstvom Ivanke Batina prepoznalo je i Gradsko vijeće grada Kaštela dodijelivši Gradskoj knjižnici Kaštela skupnu nagradu Grada Kaštela za 2006. godinu za poseban doprinos u kulturi.

Unatoč životnim nedaćama s kojima se suočavala, baš kao i svako Božje stvorenje koje je stvoreno na Božju sliku i priliku, i Ivanka Batina je hrabro i bez posustajanja znala nositi svoj životni Križ, u skladu s biblijskim citatima: „Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Filipljanima 4, 13)

U ime svih djelatnika, kolega i kolegica, članova, korisnika i suradnika, kao i u ime svih Kaštelana, možemo reći: „HVALA“.

Draga naša bivša ravnateljice, počivajte u miru Božjem, „pod čempresima“ podno Kozjaka, podno crkvice sv. Jurja na Putalju, u Vama toliko dragom Kaštel Sućurcu, uz crkvicu Čudotvorne Sućuračke Gospe na Hladi, kojoj ste se molili i kojoj ste se cijeli život utjecali.

Renata Dobrić i djelatnici Gradske knjižnice Kaštela