U Kaštelima održano putopisno predavanje „Novi Zeland – Život na Jugu“

PODIJELI

U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u petak je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću pred brojnom, pretežno mlađom publikom, održano putopisno predavanje Tomislava Perka „Novi Zeland – Život na Jugu“.

Nakon pet godina putovanja svijetom i stopiranja po Iraku, meditiranja u budističkom samostanu na Tajlandu, plovidbe preko Indijskog oceana u 13-metarskoj jedrilici, života s Maasai ratnicima u Keniji, Tomislav Perko se odlučio skrasiti – na Novom Zelandu. Cilj mu je bio započeti novu priču, pronaći posao i vidjeti kako izgleda život u jednoj od najsređenijih zemalja na svijetu.Sedam mjeseci poslije, Tomislav se vratio u Hrvatsku po kojoj trenutno putuje i održava predavanje “Novi Zeland – Život na Jugu”.

Svoju novozelandsku priču Tomislav Perko protkao je brojnim informacijama o toj dalekoj zemlji, pa su tako nazočni slušatelji mogli saznati kako tamošnji stanovnici uživaju hodati bosi, kako uopće ne znaju tko im vodi državu i kako ih politika uopće ne zanima, kako se tamo uopće ne razgovara o politici, političkim strankama i religiji, kako pojam “kašnjenje ili neisplaćivanje plaće” tamo uopće ne postoji, kako je Novi Zeland zemlja u kojoj nezaposlenost gotovo i ne postoji, kako su ljudi pristupačni, dobrodušni, pristojni i rijetko krše pravila, kako je zemlja vjetrovita i prelijepa, zašto Maori Hrvate zovu “Tararara” itd.

Nazočni su od Tomislava Perka saznali i kako dobiti vizu za Novi Zeland, kako tamo pronaći dobro plaćen posao, te kako jeftino putovati i kako jeftino preživjeti u brojnim zemljama koje je posjetio. Uz brojne anegdote koje su on i djevojka doživjeli živeći sedam mjeseci na Novom Zelandu, Tomislav Perko je ispričao i kako je to ipak zemlja koja je od Hrvatske udaljena 12 vremenskih zona, a što i jest bio jedan od razloga njihovog povratka u Hrvatsku i “smirivanja u zagrebačkom domu”, gdje trenutno živi. Osim toga, najvažniji razlog zbog kojega se odlučio napokon skrasiti u Zagrebu bio je i taj “što je u svim zemljama koje je posjetio nešto nedostajalo”.

Na samom kraju jednosatnog predavanja Tomislav je najsretnijoj posjetiteljici poklonio svoju knjigu “1000 dana proljeća”, u kojoj je pisao o petogodišnjem putovanju po svim kontinentima.

Inače, svi oni koji te večeri nisu uspjeli kupiti knjigu “1000 dana proljeća”, istu mogu posuditi u svih šest odjela Gradske knjižnice Kaštela.