U GKK upletene palme i maslinove grančice i golubice za Cvitnicu

PODIJELI

Uskrsna radionica pletenja palmi i maslinovih grančica te izrade golubica od srčike divlje smokve (golubicama se ukrašavaju maslinove grančice koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu) održana je u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu u tjednu uoči Cvjetnice, u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem.

Brojne okupljene polaznike voditeljice edukativne uskrsne radionice: gđa. Marija Šljujo Bradarić, Tea Bilić-Prcić i Suzana Delić upoznale su s načinom pletenja palmi i maslinovih grančica te izradom golubica, ukrasom koji se izrađuje od srži mladice smokve i kojim se ukrašavaju maslinove grančice, koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu.

Upravo u proljeće, odnosno pred Uskrs, mladice smokve se pune sokovima, koje je potrebno uz pomoć tankog štapića izvući iz prerezanih grana. Za izradu jedne golubice, potrebno je iz srži mladice smokve, koja je mliječno-bijele boje, izvući tri srži duljine 4 do 8 cm, te ih potom posebnom tehnikom, uz pomoć tanke žice, saviti u oblik golubice. Ako srži dugo stoje na zraku, postaju lomljive i nepogodne za izradu golubica, pa ih je preporučljivo držati u vodi do izrade.

Iako je za izradu samo jedne golubice potrebno mnogo strpljivosti i kreativnosti, svi nazočni su uz pomoć voditeljica radionice uspjeli izraditi barem po jedan ukras kojim će okititi maslinovu grančicu, koju će odnijeti blagosloviti na blagdan Cvjetnice.

Osim s izradom golubica, knjižničarke su nazočne upoznale i sa simbolikom bijele golubice u kršćanstvu. Naime, u Starom Zavjetu Noa je nakon potopa iz korablje poslao golubicu vidjeti je li se voda povukla. Vrativši se Noi, golubica je u kljunu donijela maslinovu grančicu, što je bio znak kako se Bog pomirio s ljudima. Ova simbolika je poslije prihvaćena u cijelome svijetu kao simbol mira.

Osim toga, u kršćanstvu je bijela golubica čest znak Duha Svetoga, jer se bijela golubica, prema Ivanovu Evanđelju, pojavila prilikom Isusovog krštenja u rijeci Jordan.

Kaštelanska zavičajna radionica na temu Uskrsa organizirana je u sklopu cjelogodišnjeg projekta GKK „Kaštelanska kulturno-povijesna baština“, čime GKK nastavlja u njegovanju ove uskrsne tradicije, kao i u očuvanju kaštelanskih običaja.