Troje iz Mimica predstavilo „Troje iz plemena“

PODIJELI

PRIPOVJETKE U GRADSKOJ KNJIŽNICI
Veza Hrvatske i Čilea te hrvatskih iseljenika u Čileu sa domovinom, a sve kroz zbirku pripovjedaka „Troje iz plemena“, ispunila je ove srijede Nadbiskupski kaštel u Kaštel Sućurcu, a predstavljanje ove zbirke pripovjedaka organizirala je Gradska knjižnica Kaštela.

Zbirku “Troje iz plemena“, kao i njene autore Eugenija Mimicu, Guillerma Mimicu i Vesnu Mimicu, nazočnima je predstavila Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika, o ovom izdanju govorio je Zoran Bošković iz nakladničke kuće Naklada Bošković, dok je Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, kazivala ulomke iz pojedinih pripovjetki.

Bezić Filipović govorila je o čileanskoj pokrajini Magallanes gdje su Hrvati došli prije više od 140 godina, a naglasila je kako su Mimice došli na Ognjenu zemlju u vrijeme kada se tamo tražilo zlato. U svom obraćanju naglasila je i kako, prema određenoj evidenciji, postoji više od tristo čileanskih pisaca hrvatskog podrijetla, među kojima je znatan broj velikih književnika i više od 20 akademika.

Kako je navedeno ove večeri, u knjizi „Troje iz plemena“ autori su željeli istaknuti svoj identitet i povezanost sa zemljom iz koje potječu njihovi preci. Osim podrijetlom, povezani su i kratkim pričama raznolika sadržaja, u kojima se, između ostalih tema, bave i sudbinom čovjeka u suvremenu svijetu.
U zbirci priča “Troje iz plemena” objavljeno je devet priča Eugenija Mimice, Protupriroda, Uspostavljeni red, Hostelski kućni ljubimac, Pretjerano promatranje, Nije bio dar koji smo očekivali, Hvala, Salazare, Bezumna promjena, Karnevalska noć i Berislav. Guillermo Mimica zastupljen je u pripovjetci sa sedam priča , Nešto više od dojmova, Marcosov portret, Dvosmislene slike, Bio je to njegov posljednji dan, Dva golema oka dječaka, Dva Carlina života i Jutarnji reporter, a tu su i četiri priče Vesne Mimice, Odgađanje neizbježnoga, Vice rogo, Lovište te Među cvijećem i drogama.

Na predstavljanju ove zbirke publika je imala priliku vidjeti i dokumentarni film o životu Hrvata u Čileu, a poseban ugođaj ove večeri stvorili su članovi zbora škole Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilici, koji su izvedbom nekoliko pjesama u kojima glavnu ulogu ima domovina, obradovali posebno autore pripovjetke.