TRILER TJEDNA – Stephanie Wrobel: Oporavak Rose Gold

PODIJELI

Stephanie Wrobel: Oporavak Rose Gold
Nakladnik: Vorto Palabra, 2020.

Američka spisateljica Stephanie Wrobel odrasla je u Chicagu i magistrirala kreativno pisanje na Emerson Collegeu te je radila u raznim marketinškim agencijama. Posljednje tri godine s mužem živi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oporavak Rose Gold njezin je prvi roman, a čitajući dojmove čitatelja i kritičara i veoma dobro prihvaćen i pohvaljen.

Sam roman napisan je iz perspektive dvaju likova, majke i kćeri čije se priče izmjenjuju kroz poglavlja. Radnja se isprepliće s događajima koji su se zbili u prošlosti i onima u sadašnjosti dajući nam sliku o jednoj disfunkcionalnoj obitelji kroz zbivanja vezana uz kćer Rose i majku Patty Cold Watts. Tako saznajemo za njihove narušene obiteljske odnose, a s odmakom radnje i psihološke portrete majke i kćeri. U prošlosti majka Patty biva optužena da je tada maloljetnu kćer izgladnjivala, brijala joj glavu, pa čak ispisala iz škole u prvom razredu i natjerala da se školuje kod kuće. Njihovi izlasci iz kuće bili bi kad bi odlazile liječnicima, obavljale neke svakodnevne obveze ili posjećivale susjede. Takav odnos majke prema kćeri rezultirao je optužbama Rose da ju je majka sustavno godinama uvjeravala da je teško bolesna prikazivajući je ovisnom o njoj, a sebi dodjelila ulogu požrtvovane majke. Sve to dovodi do teških optužbi Rose prema majci koja biva optužena na pet godina zatvora.

Dalje kroz poglavlja pratimo događaje vezane uz Rose i njen odnos prema očevoj obitelji dok joj je majka bila u zatvoru. Iako je bila žrtvom majčina zlostavljanja u prošlosti iz svega toga izašla je snažnija i opreznija, te osoba koja ne zaboravlja i oprašta tako olako.

Radnja romana postaje posebno dinamična izlaskom Patty iz zatvora, a njihov odnos za okolinu još čudniji, jer majku prilikom izlaska na slobodu dočekuje upravo kćer Rose. Ona je u međuvremenu kupila majčinu obiteljsku kuću, te je upravo tamo odvela kako bi nastavile zajednički život. Sam njihov daljni odnos na površinu iznosi laži i tajne koje se polako otkrivaju, a njihovi postupci ih prikazuju kao dvije podvojene ličnosti koje pod površinom skrivaju svoje prave namjere. Sve to čitatelju nameće brojna pitanja: hoće li u njihovu daljnjem odnosu biti sve kako treba? Je li Patty smatra kako Rose nije govorila istinu, te hoće li na temelju toga izravnati račune s kćeri? Hoće li Rose sve oprostiti svojoj majci i biti spremna ostaviti prošlost iza sebe? Sve to saznajemo na samom kraju romana kroz njihov odnos koji je međuovisan, te autorica iznosi objašnjenje o njihovim nepromjenjivim uvjerenjima i stavovima majke prema kćeri i obrnuto.

Roman je dinamičan i dosta jednostavno napisan s elementima psihološkog trilera. Sama radnja romana romana može se preslikati i u stvaran život, jer takvih svakodnevnih narušenih obiteljskih odnosa u svijetu ima mnogo.

Pripremila: M. Biočić