TRILER TJEDNA – Lucy Clarke: Kuća na hridi

PODIJELI

Lucy Clarke: Kuća na hridi

Mozaik knjiga, 2021.

Lucy Clarke autorica je nekoliko bestselera od kojih je njezin debitantski roman The Sea Sisters bio izbor Richard and Judy Book Cluba te je postao veliki hit. Napisala je pet romana, a upravo psihološki triler „Kuća na hridi“ njezin je najveći uspjeh. Zbog neobičnog stila i zapleta, roman se istakao među brojnim sličnim naslovima.

Sama radnja se većim dijelom odvija u sadašnjosti iz perspektive glavne junakinje uz događaje iz prošlosti, te se još izmjenjuju i poglavlja s nepoznatom osobom u njezinoj kući koja još više pridonose dinamičnoj radnji ovog zanimljivog trilera.

Priča je ovo o usponu i padu obiteljskog i poslovnog života Elle Fielding, autorice uspješnog romana koja je nakon rastave od supruga ostala živjeti u velikoj kući na obali Cornwalla. Dobivši poziv za dvotjedno putovanje u Francusku, odlučila je svoju kuću iznajmiti i tako zaraditi nešto novca. Njen privatan život sve više postaje javan, a ona i sama često putem društvenih mreža objavljuje i stavlja fotografije i objave iz svog naizgled savršenog života. Najviše objava odnose se na fotografije njene kuće, pogled iz radne sobe na omiljenu plažu. Nakon što se vratila sa putovanja, Elle stječe dojam da je u kući netko prisutan, a stvari nisu pronađene onako kako ih je ostavila. Najveći strah budi joj sumnja da je netko bio u njenoj radnoj sobi u kojoj provodi vrijeme pišući svoj roman.

Svakim danom sve više događaju joj se neobične stvari, dobiva poruke od nepoznatog pošiljatelja, čuje lupanje vratima u podrumu iako je sama kod kuće, i sve to upućuje da netko želi poljuljati njenu svakodnevnicu dolazeći u njen osobni prostor. Ona i sama nastoji otkriti tajanstvenog neznanca koji želi proniknuti u njene privatne stvari koje ona vješto skriva, jer i ona sama je negativac u ovoj priči krijući svoje tajne iz prošlosti od okoline. Ella je sigurna da ne umišlja i da netko zna njenu najmračniju tajnu. Najveću utjehu u svemu pruža joj njezina sestra Fiona koja joj je uvijek na raspolaganju kada stvari krenu u krivom smjeru. Fiona najbolje poznaje svoju sestru, smatrajući da Elle mnogo toga skriva i lažno prikazuje svoj savršen život koji je daleko od prave istine.

Iz svega toga čitatelju se nameću glavna pitanja vezana uz glavni lik: je li Ellin strah opravdan ili je to sve umislila? Hoće li njene tajne i laži razoriti njezinu karijeru? Odgovori na ta pitanja daljnjim odmicanjem toka radnje kroz poglavlja dolaze do izražaja, držeći čitatelja u neizvjesnoj situaciji sve do samog kraja romana. Dinamičnoj radnji pridonose i opisi stanja neizvjesnosti i straha kroz koji glavni lik prolazi dovodeći ga u stanje paranoje, pružajući pritom čitatelju pravi užitak pri čitanju ovog izvrsnog i zanimljivog psihološkog trilera.

Pripremila: M. Biočić