TRILER TJEDNA – G. Hendricks i S. Pekkanen: Skrivene namjere

PODIJELI

Greer Hendricks i Sarah Pekkanen: Skrivene namjere

Znanje, 2021.

Nakon svjetskog uspjeha kojeg su autorice postigle romanom „Ona između nas“, izdale su triler „Skrivene namjere“. Greer Hendricks radila je kao urednica i potpredsjednica u izdavačkoj kući Simon&Schuster, a danas živi u New Yorku. Sarah Pekkanen uspješna je autorica koja je objavila nekoliko samostalnih romana prije nego što je sa svojom urednicom Greer odlučila zajednički pisati psihološke trilere. Za oba trilera koja su napisale već su otkupljena televizijska prava za snimanje serije.

Jessica Farris je mlada vizažistica kojoj je potrebna dodatna zarada, pa se prijavljuje za sudjelovanje u znanstvenom istraživanju pod vodstvom psihijatrice, doktorice Lydie Shields.

Jessica u početku ne razmišlja o tome koja je svrha istraživanja već uspostavlja osobnu vezu s psihijatricom, a njen prvi zadak bio je približiti se doktoričinom suprugu, psihoterapeutu Thomasu Shieldsu. Njegova supruga pomoćna je profesorica na Njujorškom sveučilištu, ima ordinaciju u Midtownu, bavi se znanstvenim istraživanjima i autorica je brojnih radova iz svoje struke. Svoje ispitanice u istraživanju vodi pod brojevima, pa je tako Jessica bila Ispitanica broj 52. Istraživanje se provodi upitnikom na računalu, a Jessica se posebno ističe iskrenošću među ispitanicama, pa je doktorica odlučuje izdvojiti i zasebno provesti terapiju. Na početku su pitanja općenita o njenom ljubavnom životu, ali s vremenom postaju zadaci, te Jessica shvaća da je doktorica koristi za osobno izravnavanje računa s nevjernim suprugom Thomasom. Ona pomoću Jessice želi ispitati koliko može vjerovati svom suprugu, koji ju je varao s jednom mladom ispitanicom. Njena opsesivna ljubav dovodi je u stanje opasnih namjera koje su u prošlosti imale pogubne reakcije prema jednoj mladoj ispitanici koja se zvala Avril. Kako pitanja postaju sve izravnija, tako Jessica shvaća da doktorica Shields skriva pravu istinu o mladoj ispitanici i njenoj tragičnoj sudbini, te odlučuje ispitati njihov odnos. U cijeloj ovoj priči ni Jessica nije iskrena u svojim odgovorima te skriva događaje iz prošlosti vezane uz svoju obitelj i boji se da doktorica ima neka saznanja o njenim skrivenim tajnama. Kako istraživanje sve više odmiče tako Jessica shvaća da je doktorica Shields uvukla u vlastitu igru koja uopće nema nikakve veze s istraživanjem, jer ono uopće ne postoji.

Iz ove priče o manipulaciji, preljubu i povjerenju isprepliće se cijeli niz laži s obje strane. Stoga se nameću glavna pitanja: Komu vjerovati? Tko vodi glavnu riječ u cijeloj igri? Zbog koga se događa cijeli niz događaja? Zanimljiv zaplet i neizvjestan rasplet daju čitatelju odgovore na pitanja koja ovaj psihološki triler čine zanimljivim sadržajem o osjećajima nevjere, ljubavi i povjerenja koja nas prate kroz život.

Pripremila: M. Biočić