TRILER – Karen Dionne: Kći kralja močvare

PODIJELI

Karen Dionne: Kći kralja močvare

Izdavač: Sonatina j.d.o.o.

Karen Dionne američka je spisateljica, čiji je međunarodno najprodavaniji psihološki triler „Kći kralja močvare“ kada je prvi put objavljen u SAD-u  2017. godine proglašen trilerom godine prema izboru dva časopisa: Library Journal i Suspense.

Mlada majka Helena Polletier sretno je udana, čak ni njen suprug ne zna da je rođena u zatočeništvu, odrasla uz majku i oca koji ih je obje godinama držao zatočenima.

Jacob Holbrook, otmičar i otac od Helene trinaest je godina proveo u zatvoru. Bilo mu je trideset pet godina kada je oteo njenu majku, pedest kad je otišao iz močvare, te pedeset dvije godine kad je uhićen i osuđen. Helena je svo vrijeme od njegova zatvaranja vodila miran obiteljski život, sve dok njen otac nije pobjegao iz zatvora u koji ga je upravo ona smjestila. Sluteći opasnost za sebe i svoju obitelj dok joj je otac na slobodi, Helena kreće u opasnu avanturu, a to je pronaći oca jer jedino ona poznaje njegove sposobnosti i područje močvare gdje je odrasla.

Njena potraga kroz šumu iznova će je suočiti s već proživljenim strahom koje su ona i majka svakodnevno doživljavale od strane njenog oca. Kako je radnja romana prikazana kroz poglavlja u izmjeničnim vremenskim razdobljima, tako kroz Helenina sjećanja doznajemo o njenom odrastanju u izoliranom području michiganskog močvarnog kraja. Teški životni uvjeti, bez struje,uz traumatiziranu majku i nasilnog oca nisu je sputavali da dozna pojedine informacije o vanjskom svijetu. Njen jedini dodir i informacije s vanjskom svijetom bio je jedan edukativni časopis kojeg je pronašla u kolibi. Unatoč odrastanju uz nasilnog i psihički bolesnog oca, Helena ga idolizira cijelo djetinjstvo, jer ipak on ju je naučio kako vrebati plijen u šumi, podnositi bol i biti strpljiv do krajnjih granica.

Iako je cijelo vrijeme odrastala u stalnom strahu i nakon što je dobila priliku pobjeći s majkom, na trenutak se predomišljala hoće li nastaviti bijeg ili ne. Ipak, na kraju je skupila dovoljno hrabrosti da izađe iz sjene svoga oca i s majkom napušta izolirano područje močvare. Bijeg iz močvare i susret s civilizacijom nije odmah olako prihvatila, pogotovo život s majčinim roditeljima.

Nakon očevog bijega iz zatvora, njezina potraga za njim kroz šumu iznova će je suočiti s već proživljenim strahom i istodobno natjerati da preispita samu sebe. Hoće li na kraju uspjeti? Da li će na kraju postati lovina ili ne? Dinamičan i nadasve nepredvidiv rasplet romana daje nam odgovor na pitanja, a želja za saznanjem o daljnjem razvoja događaja drži čitatelja u neizvjesnosti do samog kraja.

Zanimljiv podatak vezan uz ovaj roman je to da je autorica u mladosti vodila alternativni život u jednoj kolibi na području michiganskog sjeverozapadnog poluotoka sa svoji mužem i kćerkom. Stoga ju je vjerojatno takvo iskustvo nadahnulo za njezin debitantski roman.

Pripremila: M. Biočić