Treća Noć knjige u Kaštelima privukla brojne posjetitelje

PODIJELI

noc-knjige-2015-04U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u Kaštelima je u četvrtak, 23. travnja održana Noć knjige 2015. U matineji Noći knjige, program je bio namijenjen mlađem uzrastu, a isti je održan tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati. Čitane su priče i legende o Sv. Jurju, bajke i priče braće Grimm, I. B. Mažuranić i ostalih autora, izvođeni su igrokazi, igrale su se stare zaboravljene igre, plesalo se, pjevalo, crtalo, glumilo, recitiralo i odgovaralo na pitanja iz književnih kvizova, a u svemu su sudjelovali učenici svih kaštelanskih osnovnih škola i djeca iz kaštelanskih dječjih vrtića, pod vodstvom učiteljica i odgajateljica.

U večernjem programu, u odjelu GKK u Kaštel Gomilici održana je poetska večer “Kolajna od bisera”, posvećena kaštelanskom pjesničkom stvaralaštvu, dok su u odjelima u K. Kambelovcu, K. Lukšiću i K. Novome tijekom cijelog dana bile postavljene književne izložbe.

Noć knjige u Dječjem odjelu GKK u K. Starome završena je oko 22.00 sata, uz program “Noćni party uz knjige, društvene igre, kviz i filmove za djecu“.

U 20.00 sati, u povodu Noći knjige i povodom blagdana Sv. Jurja m., u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u Muzejskom prostoru Podvorje, u Kaštel Sućurcu, otvorena je izložba autora Ivice Jerčića pod naslovom „Sućurac kroz minula stoljeća“. Program je pjesmom uveličala djevojačka klapa Župe sv. Jurja m. „Kćeri Marijine“, dok su učenici 3.B OŠ kneza Mislava s učiteljicom Davorkom Strize izveli igrokaz o Sv. Jurju i zmaju.

U isto vrijeme je u odjelu GKK u K. Sućurcu započelo Svetojurjevsko prvenstvo u trlji, u koje se uključio veliki broj djece i odraslih, dok je s početkom u 21.00 sat otvorena izložba kreativnih radova Vedrane Bašić. U programu su nastupili: Paola Orošnjak i Andi Rodin, učenici OŠ kneza Mislava, koji su pod mentorstvom učiteljice Milojke Vicetin recitirali pjesme kaštelanskih pjesnika, te Dragan Kovač, koji se predstavio sa svojim pjesmama sućuračke, kaštelanske i morske tematike.

U programu pod naslovom “Ća smo ono tili reć, a ne lagat” svoje pjesme i priče čitali su: Željka Blažević, Irena Grubišić-Čabo, Vesna Kovač i Mario Sarajčev, dok je kao posebna gošća večeri nastupila Kate Mitchell, tj. Kata Mijić, trenutno najčitanija autorica ljubavnih romana u Hrvatskoj. U glazbenom dijelu programa nastupili su: Ivona Mandić i Josip Grgantov, čiju su pjesmu i svirku, baš kao i pjesme i priče svih autora, brojni nazočni posjetitelji svih uzrasta nagradili velikim pljeskom.

„Mala noćna čitanja“ – bio je naziv programa uz kojega je kaštelansko noćno književno druženje privedeno kraju. Pod sloganom “Budni uz knjigu”, kaštelanske pršurate, te uz jelo, piće i kolače, koje je za treću kaštelansku Noć knjige osigurao sponzor događanja – tvrka Interspar Kaštela, o najdražim knjigama iz djetinjstva govorili su kaštelanski autori, članovi Knjižnice, kao i svi koji su to željeli, a među njima je bio i kaštelanski dogradonačelnik Zoran Bonacin.

Treće kaštelansko noćno druženje uz knjigu i književne autore u GKK vodili su Renata Dobrić i Ivica Žegarac Žuti.