“Svjetla Pariza” u Kaštel Sućurcu

PODIJELI

Multimedijalno predavanje „Vlaho Bukovac u svjetlima Pariza“ poznatog splitskog povjesničara dr. sc. Tihomira Rajčića održano je u ponedjeljak 2. listopada u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i Prokulture Split, u sklopu tradicionalnih Dana francuskog jezika i kulture, koji se ove godine od 28. rujna do 7. listopada održavaju u Omišu, Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru i Dubrovniku.

Nakon što je sve nazočne u ime gđe. Nansi Ivanišević, predsjednice Prokulture – Opservatorij kulturnih politika – Split i izaslanice Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović za Međunarodnu organizaciju frankofonije pozdravila ravnateljica GKK Renata Dobrić, dr. Rajčić je publici predočio fascinantnu i malo poznatu sliku Pariza u kojem je Bukovac proveo formativne godine svog života, od 1877. do 1893.

– Pariz Bukovčeva vremena bio je pod dojmom tzv. „Pariške komune“ za koju najnovija povijesna istraživanja pokazuju kako nije bila revolucija, nego građanski rat koji je obilovao zločinima. Jedan od spomenika žrtvama tih zločina je poznata bazilika Sacre-Coeur u pariškom predjelu Montmartre, gdje je Bukovac imao kuću i atelje. – naveo je u izlaganju dr. Rajčić, koji je istaknuo i kako  je Bukovac u Parizu bio suvremenik legendarne skulpture „Poljubac“ kipara Augustea Rodina, koja je nastala kao rezultat Rodinovog neobičnog strastvenog umjetničko ljubavno-ugovornog odnosa s mladom kiparicom Camille Claudel te kako je na Bukovca najviše utjecao slikar Edouard Manet, čija se slika „Olympia“ danas nalazi u Louvreu.

Posebnu svježinu predavanju dali su Manuela Grbavica i Dominik Oreč, učenici OŠ kneza Mislava, koji su pokazali vještinu javnog nastupa stečenu u okviru poznatog projekta EU odgoja, prenijevši publici probrane odlomke iz pustolovnog života Vlaha Bukovca.

Na kraju predavanja dr. Rajčić je uputio javni poziv gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću da spomen-pločom obilježi Bukovčevu kuću koja se nalazi na Tomislavovu trgu br. 18 u Zagrebu, jer je to najmanje što Zagreb i Hrvatska mogu napraviti za svjetski poznatog slikara Vlaha Bukovca, koji je prije 95 godina umro u tuđini.

Inače, ovo predavanje dio je istraživanja za treće izdanje poznate Rajčićeve non-fiction monografije „Tajni život slikara Vlaha Bukovca“ čiji se izlazak očekuje do kraja ove godine.