Svečana proslava u povodu 150. obljetnice Narodne kaštelanske čitaonice

- Kaštel Lukšić, 16. 12. 2014.

PODIJELI

Svečana proslava u povodu obilježavanja 150. godišnjice osnutka Narodne kaštelanske čitaonice u Kaštel Novome i 110. godišnjice osnutka prvih knjižnica u Kaštelima održana je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u utorak, 16. prosinca u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Slavlje uz hrvatske budnice i hrvatsku poeziju

Emotivnim i snažnim izvedbama hrvatskih budnica: “Živila Hrvatska (Glasna, jasna)”, „Oj ti vilo Velebita” i „Hrvatska se ljubavlju brani“, proslavljeni tenor Ante Ivić nazočne je vratio u davno doba Hrvatskog narodnog preporoda, pri čemu su posjetitelji njegove izvedbe stalno prekidali gromoglasnim pljeskom. Uz glasovirsku pratnju Slave Tomaša, otpjevavši za kraj svečanosti pjesmu „O, sole mio“, u čijoj izvedbi mu se priključio njegov učenik-bariton Marko Lasić, koji je otpjevao i ariju Zrinskog – proslavljeni tenor Ante Ivić i njegovi učenici nagrađeni su ogromnim pljeskom i ovacijama publike.

Velikim pljeskom nazočnih nagrađena je i dramska umjetnica Mejrema Reuter, koja je emotivnim izvedbama pjesama: „Juven plač Devi Marije“ nepoznatog glagoljaša, „Ljubovnice prigizdava“ Valentina Vuletina Žiže, „Lavandere“ Radojke Baldić Đugum i „Žena maslina ja sam“ Mejreme Reuter, nazočne upoznala s malim dijelom hrvatske poezije od glagoljaških vremena pa do danas, a koja je u doba nastanka Narodne kaštelanske čitaonice, prije točno 150 godina, bila redovito izvođena u čitaonicama širom Hrvatske.

U prigodnom programu, kojega je vodila Marijana Vulas, za dramski dio bila su zadužena djeca iz KUD-a Karol Wojtyla s voditeljicom Ljiljanom Garbati, koja su izvedbom igrokaza „Kako se u Kaštilima prosilo u stara vrimena“ mnogobrojnim posjetiteljima izmamila veliki osmijeh na lice.

Nakon što je u ime slavljenika sve nazočne pozdravila Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, u kratkom izlaganju „150 godina čitaonica i knjižnica u Kaštelima-knjižnice jučer, danas i sutra“, ravnateljica je posjetitelje – uz pomoć prezentacije s fotografijama čitaonica koje je Knjižnici ustupio Soniboj Grgin, strastveni sakupljač fotografija, razglednica, knjiga i dokumenata iz kaštelanske prošlosti – upoznala s početcima djelovanja čitaonica i knjižnica u Kaštelima od njihovog nastanka pa do današnjih dana.

Njegovanje kaštelanske prosvjetne i kulturne baštine kao osnovni cilj GKK

“Knjižnice uvijek i u svim sredinama imaju izniman značaj kao nositelji razvoja kulture, a 150-godišnja povijest postojanja čitaonica i knjižnica u Kaštelima jest potvrda isto toliko duge potrebe za ovakvim oblikom kulturnog života i druženja.
Od osnivanja prvih čitaonica u Kaštelima prošlo je 150 godina, a na takvim temeljima je i Gradska knjižnica Kaštela nastavila tradiciju njegovanja kaštelanske prosvjetne i kulturne baštine, ali u skladu sa nekim novim smjernicama i tokovima u knjižničarstvu.

GKK je u 16 godina svog samostalnog djelovanja ostvarila zapažene rezultate, te se iz samozatajne promovirala u kulturnu ustanovu koja svojim radom i djelovanjem nastoji zadovoljiti kulturne, informacijske i obrazovne potrebe lokalne zajednice i svih njenih građana, a u posljednje vrijeme ju se može nazvati i „dnevnim boravkom svih građana Grada Kaštela“.

Budući da ovako dugu tradiciju postojanja čitaonica i knjižnica nemaju ni znatno bogatije i
danas razvijenije sredine, trudit ćemo se kako bi duga tradicija rada knjižnica u Kaštelima bila progresivno nastavljena, istalno obogaćivana novim sadržajima u većim prostorima – poput neophodnog Odjela multimedije, Odjela strane knjige, Odjela za mlade, Igraonice za najmlađe, Studijske čitaonice, izdvojenih čitaonica za starije korisnike i sličnog – jer Grad Kaštela kao drugi grad po veličini u SD županiji i njegovi stanovnici imaju potrebu za jednom velikom, modernom multimedijalnom knjižnicom, u kojoj će biti objedinjeni svi sadržaji, koje bi u današnje vrijeme svaka moderna knjižnica morala imati.“ – rekla je ravnateljica R. Dobrić u svom izlaganju.

Predstavljena nova web stranica GKK; Soniboj Grgin pronašao najstariji dokument.

Istom prilikom predstavljena je i nova multimedijalna stranica Knjižnice, s podstranicom Zavičajna zbirka, koju je izradio Informatički obrt Kolaps.

U sklopu proslave, a kao završnica Natječaja GKK „Tražimo najstariji dokument na području Kaštela” Soniboju Grginu dodijeljena je nagrada tvrtke Interspar (božićni poklon paket), a istu je zaslužio pronašavši najstariji dokument u Kaštelima (pismo kanonika Mate Šantića iz Kaštel Novoga, koje datira iz početka 18. stoljeća) i poklonivši ga Gradskoj knjižnici Kaštela, kako bi ga ista mogla sačuvati, ali i skeniranog postaviti na podstranicu Zavičajna zbirka, s ciljem upoznavanja svih budućih generacija s kaštelanskom prošlošću i kulturnom baštinom.
Nazočnima se na samom kraju proslave obratio i gradonačelnik Grada Kaštela Ivan Udovičić, koji je istaknuo kako Gradska knjižnica Kaštela na području Kaštela u današnjem samostalnom obliku djeluje već 16 godina, a sve od svog osnutka pa do danas ova ustanova uz pomoć svog osnivača – Grada Kaštela, ulaže veliki trud kako bi knjiga i knjižnica bile one vrijednosti po kojima će se Kaštela prepoznavati.