Sv. Nikola Vam daruje: Ivanine i Jagodine božićne priče – online audio emisija GKK

PODIJELI

IVANINE I JAGODINE BOŽIĆNE PRIČE : online audio emisija GKK
AUDIO BOŽIĆNE PRIČE IZ STARINE

Gradska knjižnica Kaštela i Kazalište Prijatelj s ponosom vam predstavljaju online božićnu emisiju za velike i male pod naslovom Sveti Nikola vam daruje: Ivanine i Jagodine božićne priče, koji je pokrenut kako bi se djeci predstavile manje poznate božićne priče hrvatskih spisateljica Ivane Brlić Mažuranić i Jagode Truhelke.

Sveti Nikola ove godine nije mogao doći u Kaštela i u Gradsku knjižnicu Kaštela kako bi nas pozdravio i kako bi nam uživo podijelio poklone. U najavnom videu djeci će se obratiti osobno, glavom i bradom, te ćemo svi moći saznati koji je poklon za sve nas ove godine sveti Nikola pripremio. Nadamo se kako ćemo ga dogodine ponovno uživo ugostiti u Kaštelima, i kako mu nestašni Krampus neće pomrsiti račune, kao što je to pokušao na kraju ovog videa kojega nam je sv. Niko poslao. A do sljedećeg susreta sa sv. Nikom, i djeca i roditelji će se moći družiti s pomoćnicima sv. Nikole.

Djeci omiljeni svetac zadužio je pomoćnike da ispričaju priče o tome kako su njihovi vršnjaci slavili dolazak i rođenje Maloga Isusa u nekim starijim vremenima.

Diana i Hrvoje Zalar i Anja Đurinović Rakočević ponosni su što je upravo njih sveti Nikola odabrao kao svoje pomoćnike i dao im pročitati njemu omiljene božićne priče.

Jagoda Truhelka (1864.-1957.) djeci je namijenila svoje najbolje knjige. To su Zlatni danci (1918.), Bogorodičine trešnje (1929.) i Dusi domaćeg ognjišta (1930.) U božićnim pričama s naslovima Božić i Još jedan Božić iz knjige Zlatni danci junaci su iz stvarnoga života. Živjeli su sedamdesetih godina devetnaestoga stoljeća u Osijeku, u tadašnjoj Labudovoj ulici. Tamo je odrastala naša mala Jagoda Truhelka, u obitelji s puno topline i veselja. Sebe je prikazala u liku Anice sanjalice i pričalice toploga srca; mlađega brata Ćiru, budućega znanstvenika arheologa, kao dječaka koji sa svake priče želi skinuti tajanstveni veo i svemu otkriti stvarne uzroke; najmlađega Dragoša kao naivnoga maloga brbljavca i hvalisavca. Pričajući o njima, Jagoda pripovijeda o svome djetinjstvu.

Ivana Brlić-Mažuranić (1874.-1938.) napisala je nekoliko pripovijedaka koje se događaju u vrijeme Božića: Badnja večer u sirote Kate, Palica svetog Nikole (obje objavljene u zbirci Valjani i nevaljani 1902.), Polje milosrđa (u zbirci Škola i praznici, 1905.). Napisane su u pohvalu djeci koja su hrabra i domišljata u svakoj prilici, znaju se veseliti svemu lijepome, iako teško žive. I danas ima siromašnih roditelja i obitelji bez krova nad glavom. Takva djeca su im veliki blagoslov i utjeha. Carlo Collodi, otac slavnoga Pinokija, znao je reći: dobra i marljiva djeca imaju moć da uzdignu svoju obitelj i svaku nevolju učine manjom. Takva su djeca iz Ivaninih priča.

Hrvoje Zalar kao izvanredan glumac, umjetnički voditelj Kazališta Prijatelj i autor brojnih nagrađivanih i djeci omiljenih predstava; mlada nadarena glumica zagrebačkog kazališta Gavella Anja Đurinović Rakočević; Diana Zalar kao znalac dječje književnosti i fantastičnih bajkovitih bića i obožavateljica djela dviju književnica najbolji su zalog da će ovih pet božićnih audio priča Ivane Brlić Mažuranić i Jagode Truhelke pronaći put do djece koja će ih s užitkom slušati, iščekujući nove nastavke priča koje možda još nikada nisu čuli.

Vrhunski izvođači i posvećenost kojom su uronili u izvedbe božićnih priča donijeti će u naše domove toplinu i radost tihe noći i božićno ozračje. Nadamo se da će se mlađim slušateljicama i slušateljima pridružiti i oni stariji. U skladu s reakcijama publike, moguće je kako će uslijediti i nastavak projekta, ali o tom-potom.

Slušanje priča razvija dječju maštu i spoznaju, usmjerava i usredotočuje djetetovu pažnju, bogati pamćenje i vokabular, potiče različite emocije. Poznato je da slušanje priča pred san na djecu djeluje smirujuće.

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo Ivanine i Jagodine božićne priče koje, kao i sveti Niko, dolaze iz jednoga drugoga vremena, iz davnine koja nam je ipak bliska po uvjerljivosti i toplim srcima književnih likova. Zajedno s djecom možete priče poslušati pred počinak u ovom najljepšem razdoblju u godini – božićnom, ali također možete djecu potaknuti i na prepričavanje i razgovor o pričama. Možete stvarati i vlastite obiteljske priče o proslavi Božića vaših djedova i baka, jer nas Jagoda i Ivana zapravo potiču na to. A možete potaknuti djecu i na ilustriranje i stvaranje slikovnica.

Uživajte!

Nakon najave sv. Nikole, u vremenu od 25. prosinca 2020. do 4. siječnja 2021., svakog dana, s početkom u 19.00 sati na YouTube kanalu te na Internet i Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela bit će emitirane božićne priče Jagode Truhelke i Ivane Brlić-Mažuranić.

Raspored premijernog emitiranja audio snimki:
Božić Jagoda Truhelka – 1. dio – 25. 12. u 19.00

Božić Jagoda Truhelka – 2. dio – 26. 12. u 19.00

Božić Jagoda Truhelka – 3. dio – 27. 12. u 19.00

Božić Jagoda Truhelka – 4. dio – 28. 12. u 19.00

Božić Jagoda Truhelka – 5. dio – 29. 12. u 19.00

Palica svetoga Nikole I. B. Mažuranić – 30. 01. u 19.00

Badnja večer u sirote Kate I. B.Mažuranić – 31. 01. u 19.00

Polje milosrđa I. B. Mažuranić – 01. 01. u 19.00

Još jedan Božić Jagoda Truhelka – 1. dio 02. 01. u 19.00

Još jedan Božić Jagoda Truhelka – 2. dio 03. 01. u 19.00

Još jedan Božić Jagoda Truhelka – 3. dio 04. 01. u 19.00