Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.

PODIJELI

Otvaranje izložbe “Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.“

Gradska knjižnica Kaštela ove godine po prvi put u ponedjeljak 29. svibnja 2017. g. organizira Festival slikovnice, bajki i priča. Festival će biti otvoren u 11 sati izložbom Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba pod naslovom “Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.“ autora dr. sc. Štefke Batinić i dr. sc. Berislava Majhuta, a zatim će biti predstavljene slikovnice različitih nakladnika.
Slikovnjak je stari naziv za slikovnice, a Vragoba je poznati ilustrator. Autori izložbe Štefka Batinić i Berislav Majhut na 28 panoa pokušavaju rasvijetliti pojavu i razvitak slikovnica u Hrvatskoj od sredine 19. do sredine 20. st., a evidentirali su pritom oko 250 slikovnica objavljenih u RH do 1945., dok je taj broj danas znatno veći.
Izložba je to o slikovnicama „kao nedovoljno istraženom segmentu naše kulturne baštine“, o njihovim počecima u Hrvatskoj, o povijesnom kontekstu njihova nastanka, piscima tekstova, ilustracijama, temama…
U 12.30 dr. sc. Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba održat će predavanje pod nazivom “Kako su odgajale slikovnice: Rani odgoj u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća”, a isto obuhvaća razdoblje do 1945. godine. Predavanje će biti popraćeno izložbom s 28 velikih panoa na kojima je prikazano jedanaest tematskih cjelina, a koje su rezultat analize slikovnica s različitih aspekata.
Radionicu za djecu “Ilustracija slikovnica” također će održati gosti iz Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba. Nakon što poslušaju priču iz klasične dječje slikovnice o zdravlju, učenici će na temelju pročitanih dijelova sami osmisliti i ostvariti prigodnu i s temom povezanu ilustraciju, a završni uradak – potpuno nova i jedinstvena slikovnica ostat će u trajnom vlasništvu razreda. Nakon uspješnih likovnih izvedbi učenici će isprobati i starinske školske odore, a svi zajedno će naučiti ponešto o školskom ustroju, pravilima ponašanja i kaznama i nagradama iz vremena naših djedova i baka.