Slikovnica o ljubavi prema prirodi – Anna Walker: Cvjetić

PODIJELI

Anna Walker: Cvjetić

Školska knjiga,2019.

Razlistaj se! moto je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u povodu pedesete obljetnice obilježavanja Dana planete Zemlje i upravo iz tog razloga kao preporuku za dječje štivo u MHK predlažemo slikovnicu Cvjetić čiji je sadržaj inspiriran prirodom tj. raznim vrstama cvijeća i biljaka koje je spisateljica vidjela u jednom pariškom izlogu tijekom obiteljskog odmora.

Sadržaj slikovnice ilustriran je prekrasnim slikama u vodenim bojama, a donosi priču o djevojčici Mari koja se s obitelji doselila u grad. Ono što Mari najviše nedostaje je igra s prijateljima, igra leptira u vlatima trave, te slušanje cvrkuta ptica u krošnjama jabuka.

 

U gradu je naišla samo na mnoštvo razbacanih kartonskih kutija. Kako bi dočarala prirodno okruženje u gradu je organizirala piknik među kartonskim kutijama, a na ulici je nacrtala leptire koje je isprala kiša.

Jednog dana u daljini je ugledala prostor s drvećem i ljuljačkama. Kada je s majkom izašla u grad, začuje poznati zvuk, a to je bio cvrkut ptica. Potrči za pticom, a ona je dovede pred izlog u kojem se nalazila razlistana šuma u samom centru grada. U izlogu spazi mali izdanak biljke, uzme tu biljku i sva vesela skakućući kroz grad odnese je kući i posadi u staklenku.

Zajedno sa svojim prijateljima u gradu posadi mnoštvo različitih biljaka u velikim i malim lončanicama za cvijeće, te tako stvori svoj mali vrt, svoju malu zelenu oazu.

Cvjetić je priča koja pokazuje ljubav prema prirodi kroz lik djevojčice Mare, te potiče na jačanje svijesti ljudi prema prirodnom okolišu.

Pripremila: M. Biočić