“Salesiana” u Kaštel Sućurac privukla brojne ljubitelje njihovih književnih uspješnica

PODIJELI
dav

Nadbiskupski kaštel u Kaštel Sućurcu u subotu 1. listopada bio je mjesto na kojem se okupio zavidan broj ljubitelja pisane riječi i knjiga tiskanih od strane Nakladničke kuće Salesiana.
U uvodnoj riječi ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renate Dobrić istaknula je kako je suradnja sa Salesianom pokrenuta pred Uskrs 2020. godine, kada je Pere Eranović, glumac HNK Split u organizaciji GKK čitao priče iz Salesianine „Biblije za velike i male“ te je snimljeni sadržaj postavljan na YouTube kanal kaštelanske knjižnice. “Budući da su reakcije roditelja i djece bile izvrsne, suradnja sa Salesianom je nastavljena, a njihovo gostovanje na splitskom sajmu knjiga bila je prilika za realizaciju susreta uživo u Kaštelima, tj. u GKK.”
Pred mnogobrojnom publikom, koja je u Sućurac pristigla iz Kaštela, Splita, Trogira i Solina, Salesianina izdanja predstavili su don Mihovil Kurkut i Marin Periš, a njima se pridružila i Katarina Matijaca, urednica portala “Žena vrsna”, koja živi u Kaštel Lukšiću i koja je kao majka osmero djece govorila o svojim iskustvima u odgoju djece te o obiteljskoj sklonosti prema Salesianinim zanimljivim književnim uspješnicama.
Don Mihovil Kurkut ovom prilikom je predstavio glavne vrijednosti ove nakladničke kuće koja je prvenstveno usmjerena na djecu, mlade i roditelje, a ujedno je govorio i o tome zašto je odgoj djece i mladih u današnje vrijeme toliko važan.
U sklopu književne večeri prikazano je nekoliko zanimljivih videa, za koja je prvenstveno odgovoran Marin Periš, koji je ujedno govorio o tome kako Salesiana mladima svoje knjige približava na način koji se njima najviše sviđa, odnosno uz pomoć humora, videa, infografika te putem svih mogućih društvenih mreža.
Prikazavši video u kojemu su glavni glumci mladi „skejteri“, Marin Periš nasmijao je nazočne i dobio veliki pljesak rekavši da će se „ekipa iz Salesiane popeti se ne samo na „skejt“, nego i na Mount Everest ako će se na taj način približiti mladima.“
„Mi u Salesiani ne želimo biti samo izdavač knjiga nego želimo ići u susret ljudima u župama, školama, na ulici i na svim ostalim mjestima gdje se mladi okupljaju, i to sve uz komunikaciju prilagođenu današnjem vremenu i današnjoj generaciji”, rekao je don Mihovil Kurkut napomenuvši kako je u tijeku Salesianin projekt „Evo me” – odgojno evangelizacijski projekt župne kateheze u koji je uključena i župa u Kaštel Lukšiću.
„Don Bosco nas je zarazio idejom da u svakoj osobi, pogotovo svakoj mladoj osobi, moramo pronaći točku koja je otvorena prema dobru. Naša misija je pomoći mladima da pronađu tu točku, uz veliko razumijevanje njih samih jer je danas vrijeme u kojemu smo svi mi, a pogotovo mladi, preopterećeni svakodnevnim priljevom brojnih informacija, nerijetko proturječnih“, rekao je don Mihovil Kurkut, dodavši uz smijeh i kako mladi na sajmu knjiga najviše kupuju Salesianin naslov „Knjiga za nesavršene roditelje“.
Nakon službenog dijela večeri u sklopu kojeg su predstavljene Salesianine književne uspješnice, susret se pretvorio u zanimljivu tribinu na kojoj su, najčešće uz smijeh, razmijenjena mišljenja između predstavljača, mladih i roditelja o odgoju u današnje vrijeme.

sdr