Roman “Vezir i snijeg” pobjednik je Književnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir 2023.

PODIJELI

Roman Vezir i snijeg pobjednik je Književnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir koji je Gradska knjižnica Kaštela ove godine raspisala po šesti put radi poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti, s naglaskom na povijesne teme s područja Kaštelanskog zaljeva. Rukopis je na Natječaj stigao pod zaporkom Herodot.

Premijerno predstavljanje romana Vezir i snijeg i njegova autora bit će održano u subotu 9. prosinca 2023. g. u Nadbiskupovu kaštelu u Kaštel Sućurcu povodom obilježavanja Dana Gradske knjižnice Kaštela u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Tom prilikom bit će predstavljeno tiskano izdanje romana Vezir i snijeg uz uprizorenje najupečatljivijih odlomaka. Roman će objaviti Naklada Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela.

Autoru će biti dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 1322,55 € (10 000,00 kuna). Pokrovitelj je glavne nagrade Grad Kaštela.

Obrazloženje Povjerenstva

Prosudbeno Povjerenstvo ocijenilo je kako je rukopis Vezir i snijeg najbolji roman s temom iz hrvatske povijesti koji je pristigao na ovogodišnji Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir Gradske knjižnice Kaštela.

Roman je otkriće za široku publiku kao i za sladokusce povijesnih činjenica. Izdvaja se od ostalih romana pristiglih na natječaj te vjerujemo kako će zbog toga privući čitatelje svih naraštaja, zaključak je Povjerenstva.

Odluku o najboljem rukopisu donijelo je Povjerenstvo Književnog natječaja Knez Trpimir Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman u sastavu: Nevenka Nekić, književnica, publicistica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Povijesni roman Vezir i snijeg ima sve značajke filozofske i psihološke proze. Radnja se odvija u XVI. stoljeću, a u romanu je riječ o Nusret Abaz agi koji se nekada davno zvao Jakov Hreljanović koji je kao dječak živio s majkom i ocem uz rijeku Krku, sve do dana kada su oca i njega oteli Turci i odveli ih u Carigrad. Školovan ondje, islamiziran, postao je ratnikom, janjičarem, a nakon dvadeset godina vjerne službe nagrađen je položajem age…

Pripovijedanje autorovo protočno je i moćno, introspekcija njegova junaka duboka i mudra. Povijesna pozadina ne teži biti u prvom planu, ali je prirodno integrirana u dijelove romana, onda kada opća zbivanja u Osmanskomu Carstvu utječu i na bosanske prilike, pa i na sudbinu protagonista. Glavni lik, aga, a poslije vezir, pripovijeda u prvoj osobi, otkriva čitatelju svoju narav, snagu i slabosti, strahove i nesigurnost koja nije samo njegova, nego i kob ljudi na vlasti koji stalno strahuju od intriga i moguće propasti, a često se nalaze u situacijama kada bi se, spašavajući sebe i svoje, morali odreći svojih principa i prijatelja.

Svi su autorovi likovi u romanu slikoviti i pomno razrađeni.

Kronološki slijed prekida se na točnim mjestima, nenasilno, reminiscencijama koje popunjavaju spoznaje o zbivanjima i osobama iz prošlosti, a u tim se sjećanjima pojavljuju i vrlo dobro oslikani ženski likovi u pretežito muškom svijetu ove proze koja gotovo da i nema slaboga mjesta.

Riječ je o djelu za koje se već sada može reći da pripada vrhovima hrvatskoga povijesnog romana.

Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir

Gradska knjižnica Kaštela raspisala je 2023. godine po šesti put Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir pisan na hrvatskome standardnom jeziku, i to zato što su prethodno raspisani Natječaji izazvali veliko zanimanje javnosti i uključenje poznatih hrvatskih književnika, ali isto tako i mladih, javnosti nepoznatih autora.

Svrha Književnog natječaja Knez Trpimir jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Cilj natječaja jest i upoznavanje šire javnosti s događajima iz hrvatske povijesti na što zanimljiviji način, a što bi trebalo biti postignuto upravo kroz ovakvu formu.

Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Gradske knjižnice Kaštela nosi naziv Knez Trpimir zato što se upravo u Kaštelima, mjestu bogatom kulturno-povijesnom baštinom i kolijevci hrvatske državnosti čuva prijepis Trpimirove darovnice (Trpimirova povelja) iz 852. godine (rodni list hrvatske državnosti), u kojoj se prvi put spominje ime HRVAT.

Dosadašnji dobitnici Književne nagrade Knez Trpimir Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Gradske knjižnice Kaštela u razdoblju od 2018. do 2022. jesu: Tomislav Bašić: Otok (2018.), Ana Cerovac: Krsnik (2019.), Zlatko Tomić: Tajna neotkopane krune (2020.), Ante Brčić: Uskočko gnijezdo (2021.), Nenad Stojković: Vatrena vila – Legenda Mile Gojsalić (2022.).

Svi romani tiskani su u Nakladi Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela.