Renata i Žuti dali svoj pečat i na ovogodišnju Večer glendi i batudi

PODIJELI

SMIJEH I PJESMA U GOSPOJSKOJ ŠTRADI
Iako svake godine, u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, na Večeri kaštelanski glendi i batudi bude postavljena poneka stolica više i dalje je to nedovoljno za sve one koji dođu pogledati što im je pripremila Gradska knjižnica Kaštela i njena ravnateljica Renata Dobrić. Naprosto, zanimanje publike za večer ispunjenu humorom, običajima i tradicijom, dječjim stvaralaštvom, s puno riječi, pjesme, plesa i smijeha, toliko je veliko da će organizatori uskoro morati tražiti neku novu lokaciju, s više mjesta za mnogobrojnu publiku.

Sedma Večer kaštelanski’ glendi i batudi, koja je sve nakratko vratila u neka stara vremena i podsjetila na brojne vesele, ali i tužne dijeliće prošlosti i ove je godine okupila, uz ravnateljicu Dobrić, iskusnu ekipu poznatog mašogradskog i kaštelanskog humora i običaja vezanih uz taj humor, ali i mlade snage.

Prvi dio večeri bio je rezerviran za najmlađe, djecu iz dramske skupine GKK. Anton Jerkunica i Nevena Kovač,  uz voditeljstvo Marijane Jerkunica, izveli su igrokaz „J oš u našoj svići jema uja” autorice Renate Dobrić, dok su igrokaz „Svađa” na tekst bračkog pjesnika Stjepana Pulišelića, predstavili Anja Katalinić, Marijeta Batina i Roko Jerkunica.
A nakon djece na pozornicu, za čiji je izgled bila zaslužna Anamarija Kelava,  stigao je meštar od glendi i batudi barba Žuti, koji je imao zadatak kazivati kaštelanske glende i batude iz najstariji’ vrimen’. Ivica Žegarac – Žuti i ovom je prilikom do suza nasmijao sve nazočne, kazivajući, na sebi svojstven način, o cijelom nizu humorističnih istinitih događanja u svom mjestu, ali i preprićavši poneki aktualni vic i pošalicu.
Svoj obol ovoj večeri dali su i Danica Bartulović, Željka Blažević, Joško Dadić, Nađan Dumanić, Marijan Grbavac te Mladen Vuković, a među gostima stigla je i Sanja Nikčević, teatrologinja, filmska i kazališna kritičarka.

– Zadovoljstvo mi je bilo večeras boraviti ovdje i pratiti ono što se događa na ovoj jedinstvenoj pozornici jer ovo je primjer u kojem smjeru bi kazališta trebala ići, posebno ako vidimo da je stolica više bila veoma tražena – kazala je Nikčević, koja je u svom govoru uputila posebne pohvale ravnateljici GKK Renati Dobrić, koja je idejni začetnik, realizator, scenarist i redatelj ovog događanja.

Večer je imala i svoj glazbeno – plesni dio u kojem su nastupili mlada pjevačica Lana Rubelj i KUD Putalj, Poseban dio večeri bio je posvećen stotoj obljetnici rođenja pučkog pjesnika Ive Cvitića, čije je stihove publci prenio Mira Marinović Batić..