Putopisna tribina „Moj put u Santiago“ Ankice Cicvarić

PODIJELI
sdr

„Moj put u Santiago“, naslov je knjige koju je autorica Ankica Cicvarić u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela predstavila kaštelanskoj publici u četvrtak 14. lipnja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Knjiga „Moj put u Santiago“ je putopis o hodočašću u Santiago de Compostelu, u svetište sv. Jakova Apostola. U sklopu multimedijalnog predavanja, Ankica Cicvarić je nazočne upoznala sa svojim 20-dnevnim putovanjem, tijekom kojega je propješačila 800 kilometara s jednog kraja Španjolske na drugi, pri čemu je, hodeći na krilima vjere i s pouzdanjem u Boga, nadvladala umor, različite poteškoće i teške dionice Puta. Slikovito predstavivši neposredne doživljaje, impresije, opise raznih dogodovština i krajolika s kojima se susretala na svom hodočašću, autorica je oduševila publiku, potaknuvši pritom i neke od njih na putovanje u Santiago.

Odgovorivši na brojna pitanja nazočnih, Ankica Cicvarić – Anjel je tribinu zaključila predstavljanjem svog glazbenog rada, prikazavši spot za pjesmu „Povratak Ocu“, u kojemu u glazbenom projektu kršćanskog punka, predlaže put za povratak u vječnu, bezuvjetnu ljubav. Pjesma „Povratak Ocu“ nadahnuta je poznatom biblijskom prispodobom o Ocu i njegovom odnosu prema njegovim sinovima (Lk 15,11-32). To je naslovni singl s albuma duhovne glazbe kroz koji autorica želi posvijestiti važnost ustrajnosti u traženju životnog smisla i potrebe trajnog vraćanja njegovom ispunjenju. Spot je sniman na prekrasnim lokacijama Podstrane, u domu same autorice.

Ankica Cicvarić (Split, 1970.) je učiteljica razredne nastave i profesorica teologije i likovne kulture. Živi u Strožancu kod Splita i radi kao vjeroučiteljica u tamošnjoj osnovnoj školi. Jedna je od autorica udžbenika za Vjeronauk za sedmi razred, a u izdanju MH Split joj je izašla knjiga poezije „Krik punog mjeseca“ 2005. Autorica se još bavi glazbom (pjevala je niz godina u klapi „Ješka“, članica je sastava „Riječ“, izdala je autorski CD kršćanskog punka), slikarstvom, fotografijom (članica je foto-kluba „Split“) gdje je sudjelovala u više skupnih izložbi, a 2005. je u Gornjoj Podstrani imala samostalnu izložbu fotografija „More, konop, mriže“ u sklopu manifestacije Podstransko ljeto. Bavi se i primijenjenom umjetnošću (izradom unikatne odjeće i nakita), a s eksperimentalnim filmom „Jarboli“ je osvojila II. nagradu na festivalu „More“ u Rijeci. Ovo joj je prvi putopis, izdan u vlastitom izdanju.