Prvi kaštelanski Đardin čitanja Gradska knjižnica Kaštela organizira u Đardinu u Kaštel Novom (1. 6. u 18.30)

PODIJELI
sdr

Prvi kaštelanski Đardin čitanja – Đardin u Kaštel Novom (1. 6. u 18.30)

Đardin čitanja je projekt za poticanje kulture čitanja na svježem zraku u kaštelanskim đardinima, uz predstavljanje djela kaštelanskih književnika s ciljem očuvanje kaštelanske nematerijalne baštine, koji je Gradska knjižnica Kaštela uz podršku Turističke zajednice grada Kaštela, uz Male besplatne knjižnice, odlučila ove godine po prvi put pokrenuti u sklopu Godine čitanja i Godine Marka Marulića.

Prvi kaštelanski Đardin čitanja Gradska knižnica Kaštela organizirat će u Đardinu u Kaštel Novome u utorak 1. lipnja s početkom u 18.30 sati i tom prilikom će učenici iz Srednje škole Braća Radić čitati izbor iz poezije starijih kaštelanskih književnika čije stvaralaštvo GKK na ovaj način želi izvući iz zaborava.

U sklopu čitanja u prvom kaštelanskom Đardinu čitanja koji će biti održan pod naslovom „Čitamo starije kaštelanske pjesnike“ učenici će čitati stihove Mirka Vuletina, Vicka Cvitića Krivića, Janka Vuletina, Antuna Kovačeva, Tomislava Antunovića i Ive Cvitića.

Drugi Đardin čitanja Gradska knjižnica Kaštela organizirat će na Brcu u Kaštel Kambelovcu u srijedu 9. lipnja s početkom u 19.30 sati i tom prilikom ćemo na kambelovskom Brcu čitati izbor iz proze kaštelanskih književnika i crtice o Crljenku kaštelanskom, dok će treći i četvrti Đardin čitanja Gradska knjižnica Kaštela organizirati u srijedu 16. lipnja u 19.30 sati u parku u Kaštel Sućurcu, odnosno početkom srpnja, a naslov će biti „Crtice iz kaštelanske prošlosti“.

Glavna i osnovna ideja Đardina čitanja, koji je pokrenut prema ideji ravnateljice Gradske knjižnice Kaštela Renate Dobrić jest poticanje čitateljskih navika kod djece vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, odnosno poticanje čitanja proze i poezije kaštelanskih zavičajnih književnika na svježem zraku, odnosno u kaštelanskim parkovima i uz more te očuvanje i promicanje kaštelanske kulturne baštine. Jedan od ciljeva je i privlačenje novih članova u Gradsku knjižnicu Kaštela, predstavljanje Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Kaštela te razvoj kulturnog turizma i razvoj publike u kulturi.