Promocija romana “Jaša” Jasne Vlahov privukla brojnu publiku u dvorac Vitturi

predstavljači: Đuro Vidmarović i Radovan Marčić

PODIJELI

Uz prekrasne pjesme ženske klape Neverin, gastrokritičar, redatelj i jedan od članova žirija u emisiji Nove TV “Master Chef” Radovan Marčić, književnik, povjesničar i likovni kritičar Đuro Vidmarović i urednik Naklade Bošković Zoran Bošković predstavili su u četvrtak, 7. kolovoza u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela roman “Jaša” autorice Jasne Vlahov.

Pozdravivši sve nazočne, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić u uvodnoj riječi istaknula je kako joj je iznimno drago što je gđi. Jasni Vlahov ostvarena velika želja, a to je predstavljanje njenog prvog romana “Jaša” upravo u Kaštel Lukšiću, u romantičnom ozračju dvorca Vitturi.

U ime izdavačke kuće Naklada Bošković, koja je bila suorganizator promocije knjige „Jaša“, nazočnima se obratio vlasnik i urednik Zoran Bošković, koji je naglasio kako će i dalje programski zadatak kuće biti rad s domaćim neafirmiranim autorima i objavljivanje njihovih prvijenaca.

-Prvijenac Jasne Vlahov “Jaša” je roman o obitelji i istinskim životnim vrijednostima, koje su se u modernom svijetu polako, ali sigurno počele gubiti. Ovo je roman o ljubavi, čežnji, patnji, nadanju…i potrazi za identitetom. U Jasninom romanu se obitelj uvijek okuplja oko stola, na kojemu se uvijek nalazi pomno pripremljena hrana, koja ih sve povezuje. Svako poglavlje obiluje bogatim “slikama”, protkanim brojnim mirisima i okusima. Knjiga je prepuna raznih situacija koje čitatelj može vizualizirati, tako da bi se cijeli roman lako mogao pretvoriti u film. – rekao je Radovan Marčić, koji je istaknuo i kako mu je drago što je promocija romana “Jaša” održana upravo u Kaštelima, jer su Kaštela još uvijek jedno od onih malih mjesta u kojima bake oko svojih stolova okupljaju obitelji, baš kao što i Jasna piše u svojoj knjizi.

– Kroz cijeli roman Jasne Vlahov, koji se može nazvati polubiografskim, jer se u knjizi govori o njenoj obitelji, provlači se baka, koja je jedna od najvažnijih osoba u životima svih “likova” u knjizi. Baka kao “mamina mama”, baka kao ona kojoj su unuci, sve od trenutka kada ih prvi put ugleda, na prvome mjestu u životu. Baka je ta koja mora “dodirnuti rukice, obrisati ustašca, malo poljubiti, pomilovati, dati zanimljivu igračkicu”…a sve to obavlja u isto vrijeme dok na štednjaku kuha ručak za cijelu voljenu obitelj. Ljubav prema obitelji, ljubav prema suprugu – iskrena nepatvorena ljubav prema bližnjemu, provlači se kroz cijeli roman Jasne Vlahov. Ovo nije komercijalni roman koji je pisan kako bi pogodovao tržištu; ovo nije roman koji obiluje nasiljem i aferama, kakvima je danas tržište preplavljeno -ovo je roman u kojemu nećete naići na psovke i ružne riječi; ovo je roman prepun ljubavi prema obitelji-prema suprugu, djeci i unucima, roman prepun istinskih i iskrenih vrijednosti, poštenja, plemenitosti i lojalnosti. Jasnin roman govori o životu jedne dalmatinske obitelji, a spominje se i Berlin, što je tema koja bi mogla biti dobra okosnica za Jasnin slijedeći roman: masovni odlazak mladih ljudi iz Hrvatske, ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeću na rad u inozemstvo.- rekao je Đuro Vidmarović, istaknuvši kako se po prvi put nalazi u Kaštelima i u dvorcu Vitturi, koji je samo jedno od brojnih hrvatskih bogatstava, o kojemu mi Hrvati moramo itekako voditi brigu, kako bi i slijedeće generacije mogle u takvom bogatstvu uživati.

Naposlijetku se brojnim okupljenim gostima obratila  autorica romana Jasna Vlahov, koja je istaknula kako je na pomoći i suradnji u stvaranju romana od samih početaka zahvalna svojem suprugu Romanu Vlahovu i prijatelju pok. dr. književnosti Srećku Lipovčanu (koji joj je dao predobru ideju da napiše roman), te kako je roman dobio naslov “Jaša” jer ju je njen prvorođeni unuk Rikardo u prvim godinama života zvao Jaša.

Cijelu prekrasnu večer pod vedrim kaštelanskim nebom obasjanim zvijezdama uveličala je izvanrednom pjesmom klapa Neverin-višestruke pobjednice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, čijim je članicama sedmogodišnji član Gradske knjižnice Kaštela, Vito Ivčević, poklonio ruže, baš kao što je i gđi. Jasni u ime GKK poklonio buket cvijeća.

Druženje u dvorcu Vitturi nastavljeno je nakon promocije knjige “Jaša” Jasne Vlahov uz kaštelansku tortu, pršurate i kroštule, trogirske rafiole i domaći prošek.

Događanje su popratile i kamere Nove TV, a prilog je emitiran u subotu u 17.10 u emisiji IN Magazin”.