Pročitajte vrhunski psihološki triler – Clare Mackintosh: Sve same laži

PODIJELI

Clare Mackintosh: Sve same laži

Mozaik knjiga, 2019.

Clare Mackintosh je provela dvanaest godina u policiji i to u odjelu za kriminalističke istrage. Godine 2011. napustila je policijsku službu kako bi radila kao slobodni novinar i savjetnica za društvene medije. Clarein prvi roman Pustila sam te bestseller je prema Sunday Timesu i jedan od najprodavanijih romana 2015. godine.

Sve same laži je također bio bestseller Sunday Timesa, a izabran je za knjižni klub Richard and Judy. Stoga za sve ljubitelje sadržaja prepunog neočekivanih preokreta i događaja predlažemo ovaj zapanjujući psihološki triler kao naslov koji vrijedi pročitati.

Glavna junakinja ovog romana je mlada djevojka Anna Johnson koja rano ostaje bez svojih roditelja. Nakon što joj je otac navodno počinio samoubojstvo nedugo zatim Annina majka isto je počinila na jednak način, bacivši se s velike litice u uzburkano more. Nakon tragičnih događaja Anna se obraća za pomoć psihologu Marku koji pomaže ljudima koji dožive teške gubitke. Ubrzo ona postaje njegova supruga, te dobivaju kćer Ellu.

Godinu dana nakon tragičnih događaja Anna počinje dobivati sumnjive poruke na kućnu adresu, te se počinje pitati jesu li joj roditelji doista počinili samoubojstvo ili se radi o okrutnom ubojstvu. Ne mireći se s takvim teškim gubitkom u obitelji, Anna se obraća za pomoć Murrayu, inspektoru pred mirovinu da joj pomogne razriješiti nedoumice oko smrti njenih roditelja. Iskusni istražitelj ispitujući slučaj dolazi do ključnih saznanja vezanih uz događaje u njenoj obitelji. Ubrzo saznaje da je njen otac Tom, trgovac automobila bio u poslovnim problemima, ali životno financijski dobro osiguran.

Istražujući slučaj istražitelj dolazi do ključnog saznanja da je Annina majka ustvari živa, te da je planski izrežirala svoje i suprugovo samoubojstvo. Ona se ubrzo ponovo pojavljuje u Anninom životu. Družeći se s njom, čitavo se vrijeme zapitkuje koja li je ustvari prava istina oko nestanka njenog oca.

Anna od majke doznaje kakav je zapravo bio brak njenih roditelja u kojem je bilo fizičkog zlostavljanja i ovisnosti o alkoholu s majčine strane, kao i financijskih poteškoća u koje su njeni roditelji nakon nekog vremana zapali. Zbog sve toga njena majka se odlučuje na okrutan način razriješiti odnos sa svojim suprugom usmrtivši ga u vlastitoj kući, a sam čin nastoji prikriti na podmukao način prikazavši ga kao samoubojstvo.

Čitavo vrijeme nakon toga se skrivala lažirajući i svoju smrt ne bi li dobila na vremenu i pobjegla od odgovornosti za zločin koji je počinila. Inspektor Murray razotkriva i Lauru, najbolju Anninu prijateljicu kao pomagačicu njene majke, a koja iz cjelokupne situacije želi izvući financijsku korist. Na samom kraju, nakon što obje bivaju razotkrivene, Anna na bolan način doznaje pravu istinu o svojoj majci i sudbini svog oca.

Ovaj roman kroz sadržaj donosi psihološki portret jedne obitelji, a radnja je puna neočekivanih obrata i zanimljivih likova čije karakteristike potiču čitatelja na razmišljanje do samog završetka djela.

Knjiga je dostupna u elektroničkom i u tiskanom izdanju u svim odjelima Gradske knjižnice Kaštela.

M. B.