Pročitajte – Jean Hanff Korelitz: Slom

PODIJELI

Jean Hanff Korelitz: Slom

Nakladnik: Indigo,2020.

Jean Hanff Korelitz rođena je i odrasla u gradu New Yorku. Obrazovala se na sveučilištima Dartmouth i Clare College u Cambridgeu. Uz roman „Slom“ prema kojemu je snimljena orginalna HBO serija istog naziva, spisateljica je napisala i roman Admission (Odbijeno) koji je 2013. godine adaptiran u film s Tinom Fey i Paulom Ruddom u glavnim ulogama. Jean Hanff napisala je još četri romana, jednu knjigu za mlade i zbirku poezije. U sklopu svoga književnog rada također je adaptirala kratku priču The Dead, Jamesa Joycea u interaktivan kazališni komad.

Roman je u suštini obiteljska drama koja donosi priču o bračnim odnosima, nevjeri i ubojstvu. Glavni lik je Grace Fraser, psihoterapeutkinja, žena za koju se može reći da je uspjela u životu ostvariti svoje ciljeve u svom profesionalnom radu. Živi u bogatoj četvrti grada New Yorka sa suprugom Jonathanom i sinom Henryem. Njen suprug također je poznati liječnik i njena ljubav iz studentskih dana. Grace živi mirnim životom, posvećena svom radu u privatnoj ordinaciji i dnevnim obvezama oko njenog jedinca Henrya. Kao psihoterapeutkinja svakodnevno se susreće s raznim životnim pričama većinom bračnih partnera s problemima u braku. Također, ona je spisateljica knjiga vezanih uz odnos muškarca i žene u kojima iznosi svoje savjete za rješavanje njihovih problema. Grace je za svoj život smatrala da je pod kontrolom tj. da odnosi u obitelji izgledaju idealni, bez stresa i velikih problema.

Idilična slika bračnog života počinje se raspadati nakon što se desi ubojstvo Elene Alves, majke školskog kolege njenog sina. Policijski posjet domu Fraser ostavlja osjećaj nelagode i zbunjenosti same Grace koja ni sama nezna zašto traže upravo njenog supruga koji je u međuvremenu nestao s svim vrijednim stvarima iz stana, te se ne javlja više na pozive njoj ni njenom sinu. Sve to baca sumnju na Jonathana kao glavnog krivca za ubojstvo mlade žene. Idealna slika obitelji Faser počinje se polako raspadati, Grace otkriva kako muškarca s kojim je u braku zapravo ne poznaje, njegove kolege otkrivaju joj pravu sliku o njemu kao osobi teške naravi sklone fizičkom nasilju na poslu, te ženskarošu na čije su se ponašanje mnoge kolegice žalile upravi bolnice. Sve to je rezultiralo i njegovim udaljavanjem s radnog mjesta, za što također Grace nije znala. Zgrožena činjenicom da je i sama pala u zamku protiv koje se borila u svom profesionalnom radu, Grace mora do temelja srušiti svoj dotadašnji svijet i za sebe i svog sina sagraditi novi život.

Medijska histerija oko ubojstva, kasnije i suđenje, dio je sveukupne priče i prikazano je u romanu na uvjerljiv način. Grace se na kraju našla u situaciji kako joj je i samoj potrebna pomoć, jer joj se sve u trenu izokrenulo naopako.

Djelo je žanrovski kombinacija trilera i drame. Radnja je dosta napeta, likovi su karakterno odlično opisani, a radnja se temelji na priči o ubojstvu i bračnoj nevjeri te činjenici u kojoj mjeri stvaramo svoji krhki svijet oko sebe koji se u jednom trenutku može raspasti.

Prema romanu snimljena je i šestodijelna HBO serija, epizode su vizualno atraktivne, redateljica bljeskovima iz prošlosti naglašava bitne detalje radnje ili otkriva interpretaciju nekih događaju kako ih vide likovi iz serije.

Pripremila: M. Biočić