Prijedlog za čitanje – Rosa Ventrella: Priča o jednoj obitelji

PODIJELI

Rosa Ventrella: Priča o jednoj obitelji

Zagreb, Koncept izdavaštvo, 2020.

Roman „Priča o jednoj obitelji“ suvremene talijanske spisateljice Rose Ventrelle, vodi čitatelja na jug Italije, u najsiromašniji dio grada Barija. Radnja romana prati život male zajednice u predgrađu koje je opterećeno neimaštinom, praznovjerjem, okrutnom tradicijom i predrasudama.

Priču nam donosi Maria De Santis zvana Zlo Sjeme, inteligentna i buntovna djevojčica egzotičnog izgleda, koja odrasta u disfunkcionalnoj obitelji. Dane provodi uz oca čija su stanja u rasponu od blagosti do tiranije, uz popustljivu majku i dva starija brata koja su karakterno različita kao dan i noć. U skučenoj sredini gdje svaki stanovnik i cijele obitelji imaju svoj nadimak, ni  Maria nije  pošteđena. Baka joj je, radi njezine svojeglavosti i drskosti, nadjenula nadimak Zlo Sjeme. Inteligentna djevojčica okružena je oskudicom i tiranijom i jedini spas od društvenih okova vidi u učenju i čitanju knjiga. Sanja o životu izvan granica svog siromašnog susjedstva i vjeruje da će živjeti drugačije od onoga što joj život trenutno nudi.

Buntovna djevojčica snažnog karaktera nema puno prijatelja. Vršnjaci je odbacuju i rugaju joj se. Jedini prijatelj kojeg ima njezin je vršnjak Michele, još jedan izopćenik čiji je otac ozloglašeni vođa lokalnog podzemlja. Iako su njihove obitelji u dugogodišnjem  neprijateljstvu, Maria se veseli zabranjenim susretima i druženjima s Micheleom. Dječak svojom blagošću i plemenitošću predstavlja potpunu suprotnost njihovim nasilnim očevima. Njih dvoje godinama vješto kriju prijateljstvo koje postupno prelazi u iskrenu ljubav.

Marijina obiteljska tragedija, za koju je indirektno odgovoran Micheleov brat, postat će uzrok krize njihove veze, ali i događaj koji će je učvrstiti u odluci da napusti skučeni svijet starog Barija. Ona ne pristaje biti žrtva patrijarhalnog društva i ponoviti život svoje pokorne majke, te tako ostati sputana granicama koje joj nameće tradicija.

Ovaj roman, koji temom i stilom neodoljivo podsjeća na romane Elene Ferrante, donosi nam priču o djevojčici i mladoj ženi koja se odupire obitelji oblikovanoj tradicijom i strogim pravilima. Silna želja za slobodom i neovisnošću budi u njoj otpor protiv oca tiranina i kontrolirajuće sredine. Njezina ljubav prema knjigama i strast prema novim spoznajama nude joj izbavljenje kroz odlazak na prestižni fakultet. Dugo preispituje svoju odluku jer shvaća da odlaskom iz Barija na kocku stavlja svoju vezu s voljenim Micheleom. Hoće li ostati uz svoju ljubav ili slijediti svoje snove?

Pripremila: I. Čeko