Prigodne preporuke – usamljeni književni likovi: Preobražaj (2. dio)

PODIJELI

#ostanite doma# s osebujnim književnim likovima

U vrijeme kad nam je svima preporučeno da se držimo krilatice #ostanite doma# preporučit ćemo vam nekoliko naslova na temu usamljenosti i izolacije.
Djela koja obrađuju tu temu ne preporučujemo Vam  s ciljem da u vama probudimo negativne emocije, već zbog toga što smo ih do nedavno čitali, i koliko god su bili tužni, divili smo se njihovim autorima koji su ih izmaštali.

Franc Kafka : Preobražaj

Franc Kafka rođen je u Pragu 3. srpnja 1883. godine. Umro je 3. lipnja 1924. godine u Beču. Preobražaj je njegovo najpoznatije djelo.

Kafka ga je napisao 1912. godine, a objavljen je u tisku 1915. godine. Sada, u vrijeme pandemije Corona virusa, kada čitamo pod krilaticom #OSTANIDOMA# s knjigom, čitat ćemo Preobražaj kao neobičnu priču, što ona i jest, i analizirati je svatko na svoj način. Gregorov život koji nema nastavak ne treba nas obeshrabriti, jer su mu životi članova njegove obitelji bili važniji od njega samog i imaju svoj optimističniji nastavak.

Gregor Samsa je glavni lik romana.

Gegorova obitelj živi tihim životom. Gregor osjeća veliku gordost što je bio u stanju sa zvanjem trgovačkog putnika omogućiti roditeljima i sestri lijep život, u lijepom stanu. On jedini u obitelji zarađuje za život. Gregorove jedine preokupacije su: otplata obiteljskog duga (još pet godina), te želja da sestri koja svira violinu omogući školovanje na konzervatoriju. Njegova borba da ostane normalan je prevelika. Gregor nije zadovoljan svojim zanimanjem: to rano ustajanje sasvim ga oglupljuje, muka putovanja mu je nametnuta, poslovna uznemiravanja, druženje s ljudima (koja traju kratko i s vremenom ne postaju srdačnija), loša hrana.

Takav njegov život vodi k fizičkoj preobrazbi koja je samo  manifestacija njegova duhovnog stanja.

Jednog jutra Gregor se probudi kao kukac. Ne odlazi na posao. Njegov cijeli svijet u kojem se sada kreće je njegova soba. Sretan je kada mu otvore vrata sobe da ih može gledati. Njegovo stanje je teško podnošljivo, kako njemu samom, tako i njegovoj obitelji.  Spozna kako je nedostatak svakog neposrednog  kontakta s ljudima, spojen s jednostavnošću života usred obitelji, s vremenom pomutio njegov razum. Njegovo promišljanje kako mora nestati, u tom stanju praznog i mirnog  razmišljanja, pred svitanje oteo mu se i posljednji dašak života.

Dok je Gregor nestajao, ostali dio obitelji također doživljava svoju preobrazbu. Otac koji godinama nije radio, sada radi. Majka koja boluje od astme sada radi (šivala je fino rublje za neki dućan s pomodnom robom). Sestra se zaposlila na mjesto prodavačice, uči stenografiju i francuski. Ponovo svira violinu. Izgledi za njihovu budućnost i nisu tako loši.  Optimizam se vratio u njihove živote.

„Onda sve troje napustiše stan, što već mjesece i mjesece nisu činili te se tramvajem odvezoše u okolinu grada. Kola u kojima su sjedili sami, bila su iznutra sva obasjana toplim sunčevim zrakama.“

„I kada je kćerka na cilju vožnje prva ustala i protegla svoje mlado tijelo, njima se činilo kao potvrda njihovih novih stanja i dobrih namjera“.

Izoliranost, usamljenost, strah, Gregor nije izdržao.

Ostanite doma – ostanite zdravi.