Prigodne preporuke – usamljeni književni likovi: Pale sam na svijetu (1. dio)

PODIJELI

#ostanite doma# s osebujnim književnim likovima

U vrijeme kad nam je svima preporučeno da se držimo krilatice #ostanite doma# preporučit ćemo vam nekoliko naslova na temu usamljenosti i izolacije.
Djela koja obrađuju tu temu ne preporučujemo Vam  s ciljem da u vama probudimo negativne emocije, već zbog toga što smo ih do nedavno čitali, i koliko god su bili tužni, divili smo se njihovim autorima koji su ih izmaštali.

Jens Sigsgaard : Pale sam na svijetu

Jens Sigsgaard je danski pisac, rođen 14. kolovoza 1910.godine. Bio je poznat kao dječji psiholog, te se neko vrijeme nalazio na mjestu potpredsjednika svjetske organizacije za odgoj predškolske djece. Psihološka studija, u kojoj se tisuće djece intervjuiralo vezano uz njihove potajne želje, inspirirala ga je da napiše priču “Pale sam na svijetu”. Jens Sigsgaard je priču napisao 1942. godine. Prevedena je na dvadesetak jezika. Već sedamdeset osam godina priču širom svijeta iz generacije u generaciju čitaju veliki i mali.

Dječak Pale sanja. Ostao je sam kod kuće. Izlazi na ulicu. Snovi ga vode u jedan drugi svijet. U svijet u kojem nema nikoga, a naročito nema onih koji bi ga ukorili. Može raditi što poželi. Osjeća neizmjernu sreću u tom usamljenom svijetu. U snu se pita: „Gdje su ljudi? Na ulici nema nikoga, ni žive duše. Ne voze automobili, ne voze tramvaji, ne prolaze ljudi. Nigdje ni jednog čovjeka“.

Nevjerojatno! Priču je Jens Sigsgaard napisao davne 1942. godine. Danas, sedamdeset i osam godina poslije mi živimo njegovu maštu u potpunosti. Ali, vratimo se priči. Palinoj sreći u tom usamljenom svijetu, u kojem može raditi što god poželi:  ići u banku, voziti tamvaj, voziti avion, obići čitav svijet, ubrzo dođe kraj. Više ga ne veseli što je sam samcat na cijelome svijetu. Zaželio se svojih prijatelja.

U jednom trenutku Pale krikne i  probudi se sretan što je to bio samo san.

Ostanite doma i ostanite zdravi.