Priča o The Red Hot Chili Peppers

PODIJELI

Priča o The Red Hot Chili Peppers

The Red Hot Chili Peppers je osnovan 1983. godine u Los Angelesu. Prvo vrijeme sviraju po klubovima u Los Angelesu. Svoj prvi album izdali su 1984. godine nazvan The Red Hot Chili Peppers, a drugi Freaky Styley 1985. godine. Ne uspijevaju biti na albumima toliko dobri kao na koncertima sve dok 1987. godine nisu izdali svoj treći album The Uplift Mofo Party Plan. Album je bio dobar, ali nije postigao komercijalni uspjeh.

Zvuk The Red Hot Chili Peppersa je kombinacija alternativnog rocka, punka, rapa i funka.

Članovi su Anthony Kiedis (pjevač), John Frusciante (gitarist), Michael Peter Balzary poznatiji kao Flea (basist) i Chad Smith (bubnjar).

Tijekom duge karijere u bendu su se mijenjali članovi pa su uz trenutnu postavu u bendu bili i razni gitaristi kao što su: Hillel Slovak (originalni osnivač benda), Jack Sherman, Arik Marshall, Jesse Tobias, Dave Navarro i Josh Klinghoffer. Također su se mijenjali i razni bubnjari, a to su: Jack Irons, Cliff Martinez i D. H. Peligro.

Najprepoznatljiviji u njihovom zvuku je bas koji svira Flea i koji je istinski virtuoz. The Red Hot Chili Peppers su prepoznatljivi i po tome što na koncertima sviraju bez majica.

Komercijalni uspjeh su postigli svojim četvrtim albumom Mother’s Milk, koji je izašao 1989. godine, zahvaljujući tome što je MTV puštao njihovu obradu Steve Wonderove pjesme Higher Ground i pjesmu Knock Me Down posvećenu njihovom preminulom prijatelju Slovaku.

Album koji su izdali za Warner Bros izdavačku kuću, pod nazivom Blood Sugar Sex Magic je bio album s kojim su Red Hot Chili Peppers postigli potpuni uspjeh te stekli status zvijezda. Album je samo u SAD-u prodan u preko 7 milijuna primjeraka.

U radu na sljedećem albumu izmjenjuju se razni glazbenici, ali nikako ne uspijevaju snimiti novi album.

Tek nakon četiri godine od albuma Blood Sugar Sex Magic, Red Hot Chili Peppers uspijevaju izdati novi album. Album One Hot Minute je bio dobar, ali nije uspio ponoviti uspjeh svog prethodnika.

Opet slijedi pauza od četiri godine do novog albuma., ali ovaj je za razliku od prethodnika bio golemi uspjeh i to je ujedno najuspješniji album benda. Album naziva Californication izlazi 1999. godine i prodao se u oko 16 milijuna primjeraka.

Poslije idu na koncertnu turneju gdje često dolazi do neslaganja članova benda, a i na koncertima je znalo biti incidenata.

  1. godine izdaju album By the Way.

  1. godine s dvostrukim albumom Stadium Arcadium opet dospijevaju na vrhove top lista.

Poslije turneje za album Stadium Arcadium članovi benda se neko vrijeme bave svojim osobnim interesima, a bend je u stanju mirovanja.

  1. godine izlazi album s novim gitaristom Josh Klinghofferom. Album I’m with You je odlično prošao kod publike i bio izvrsno prodavan i osvajao je prva mjesta na top listama širom svijeta. Sljedeće tri godine bend je na svjetskoj turneji.
  2. godine izdaju album The Getaway s hit singlom Dark Necessities.

Studijski albumi:

The Red Hot Chili Peppers (1984), Freaky Styley (1985), The Uplift Mofo Party Plan (1987), Mother’s Milk (1989), Blood Sugar Sex Magic (1991), One Hot Minute (1995), Californication (1999),  By the Way (2002), Stadium Arcadium (2006), I’m with You (2011), The Getaway (2016)

Hitovi:

Higher Ground, Give It Away, Under the Bridge, Breaking the Girl, Aeroplane, Scar Tissue, The Zephyr Song, Snow (Hey Oh), Dani California, The Adventures of Rain Dance Maggie, Dark Necessities

Pripremio: M. G.