Preporuka za ljetno čitanje – vrhunski romani koje vrijedi pročitati

PODIJELI

Preporuka knjiga za odrasle

Predstavljamo listu novijih  knjiga za odrasle, a neke od njih mogu biti upravo jedan od vaših odabira za čitanje. Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora, te iskoristite svoje slobodno vrijeme za čitanje dobrih naslova koje možete posuditi u našim odjelima.

Guzel Jahina: Volgina djeca

Priča nas vodi u Gnadenthal, njemačku koloniju na lijevoj obali rijeke Volge u kojoj živi učitelj Jacob Baha, mirnim životom sve dok ne dobije neobičnu ponudu. Ubrzo u njegov život ulazi Klara Grimm, njihov susret otvorit će Jacobu vrata ljubavi, ali i teške patnje. Bach će na svom životnom putu iskusiti ne samo promjene društvenih i političkih pojava već i gubitke koje će ga obaviti velikim strahom, a sve dok se paralelno izmjenjuju osjećaji ljubavi, mržnje, tragedije, te povijesni i politički događaji.

Elif Shafak: 10 minuta i 38 sekundi

Autorica u romanu prikazuje Istanbul, grad bogate povijesti u kojem protangonistica romana Leila Tekila, nesretno skonča svoj život, brutalno je ubijena i bačena u kontejner. Točno deset minuta i trideset osam sekunda nakon što joj je srce prestalo kucati , Leila se prisjeća svog života, od najranijeg djetinjstva pa sve do smrti.Njezina sjećanja se dio po dio uklapaju u mozaik njezina života prožetog zlostavljanjem,odbacivanjem i neshvaćanjem.Glavna junakinja prisjeća se i svoje obitelji,prijatelja koji su se kao i ona našli na margini života. Inspiraciju za ovo djelo Shafak je crpila u medicinskim studijama koje prikazuju da ljudski mozak ponekad funcionira još nekoliko minuta poslije rada srca.

Victoria Hislop: Oni koji su voljeni

  1. je godina, a Grčka je politički i ideološki duboko podijeljena zemlja.Petnestogodišnja Temis najmlađe je dijete u obitelji u kojoj se jedni članovi priklanjaju desnici, a drugi ljevici. Temis se angažira u pokretu otpora, a životni put dovest će je do nemoguće situacije u kojoj će morati odabrati između vlastitih uvjerenja i želje za životom.Oni koji su voljeni, epska je priča o jednoj običnoj ženi i jednoj obitelji u burnim vremenima 20. stoljeća.

 

Kristin Hannah: Moja Aljaska

Moja Aljaska potresan je roman o ljubavi i gubitku.Ernt Allbright,ratni zarobljenik, vraća se iz Vijetnamskog rata kao promijenjen čovjek nepredvidljive ćudi. Kada ponovno ostane bez posla, donosi odluku, odselit će se s obitelji na sjever, na Aljasku gdje će živjeti na američkoj granici. Njihova kćer Leni, djevojčica je koja sazrijeva u burnom vremenu, nada se da će nova zemlja omogućiti njenoj obitelji bolju budućnost.Isprva se čini da je Aljaska odgovor na njihovu bolju sreću, ali kako se približava zima ,Erntovo mentalno stanje se pogoršava i obitelj polako počinje pucati. U ovom romanu autorica razotkriva nesalomljivi ljudski duh i Aljasku koja polako nastaje.

Dianne Setterfield: Bila jednom jedna rijeka

Radnja romana vraća nas u daleku prošlost u prenoćište Labud na rijeci Temzi, gdje će se dogoditi nešto nevjerojatno.Djevočica od četri godine ne daje nikakve znakove života, ali ubrzo udahnut će i vratit se u život.Priča o nevjerojatnom preživljavanju brzo će se proširit izvan granica gradića i svi će, na ovaj i onaj način , pokušati riješiti zagonetku djevojčice koja je bila mrtva, a onda čudesno oživjela.Međutim ona je nijema i kao takva nesposobna odgovoriti na bilo kakva pitanja o njoj samoj.U međuvremenu tri obitelji odlučne su u namjeri da je posvoje.Imućna mlada majka uvjerena je kako se radi o njezinoj kćeri, otetoj usred noći iz svoje sobe prije dvije godine. Jedan par također smatra da je to njegovo unuče, a župnikova domačica uvjerena je kako joj se vratila mlađa sestra, ali svaka od ovih obitelji krije tragične tajne.

Kyung-sook Shin: Molim te, pazi na mamu

Od trenutka kada se 69-godišnja So-nyo na peronu podzemne željeznice u Seulu odvoji od muža i nestane u gužvi, gubi joj se svaki trag.Obitelj je u šoku, a kod folmuliranja letaka o nestaloj osobi obitelj dolazi do saznanja da nijedno od njezine djece ne posjeduje majčinu noviju fotografiju.Pitanje koliko su poznavali vlastitu majku tišti svakog ponaosob. Molim te, pazi na mamu izvaredna je knjiga koja daje uvid u korejsku tradiciju i kulturu, a savršeno povezuje teme poput ljubavi, obitelji, tradicije s bogatom korejskom kulturom i vrijednostima.

Claudiu M. Florian: Doba igre

U romanu je detaljno opisan jedan odsječak rumunjske povijesti odnosno rumunjskih Sasa iz tog vremena, a priča je ispripovijedana iz ugla dječaka, predškolca čije djetinjstvo provedeno s bakom i djedom u saskom selu u Transilvaniji oblikuju različiti svjetonazori.To je priča o životu jedne obitelji,promatranu kroz oči dječaka koji gledajući svijet oko sebe uči pravila jedne složene igre.

Pripremila: M. Biočić