Preporuka za čitanje – Amy Meyerson: Nebo puno knjiga

PODIJELI

Amy Meyerson: Nebo puno knjiga

Mozaik knjiga

Američka spisateljica Amy Meyerson predstavlja nam se svojim prvijencem „Nebo puno knjiga“. U romanu se isprepliću ljubav i obiteljske drame, tajne i zagonetke koje pružaju dodatnu draž svim ljubiteljima dobrog štiva.

Autorica podučava kreativno pisanje na Sveučilištu u Kaliforniji, gdje je i diplomirala, te piše za brojne književne časopise. Živi u Los Angelesu.

Protagonistica romana „Nebo puno knjiga“ je profesorica Miranda Brooks koja na tulumu za prijatelje sazna da joj je umro obožavani ujak Billy. Posljednji put ga je vidjela na proslavi svog dvanaestog rođendana na kojem nije bio prisutan. Pojavio se iste noći i započeo svađu s njenom majkom, nakon koje su oboje zaprepašteno ustanovili da ih Miranda sluša. Nakon toga, uzaludne su bile Mirandine poruke i potraga za ujakom u »Prosperovoj knjižari« gdje je s njim provodila dragocjene trenutke.

Prošlo je šesnaest godina, Miranda je odlučila otići na ujakov pogreb, poslije kojeg je saznala da je naslijedila njegovu knjižaru i kartu za lov na blago. U svojoj potrazi otkriva tragove koje je ujak skrivao u knjigama. Upoznaje ljude koji su ga poznavali. Razgovarajući s njima polako slaže mozaik dugo skrivane obiteljske tragedije koju su roditelji tako vješto krili. Poseže za Shakespearevom knjigom Oluja koju joj je Billy ostavio i čita Prosperove podcrtane riječi:

„Plemenitiji se u meni razum bori protiv bijesa

Vrlina jer je uzvišenija od osvete«

Ispod pečata omotnice pronalazi Billiyevo pismo u kojem je ujak naveo razloge za sve što se dogodilo.

„Molitvom se mogu svi, Izbrisati grijesi zli, Stog mi dajte odrješenje, da steknete oproštenje“

U velikom šoku odlazi kod svoje majke, tražeći objašnjenje, koje nije lako prihvatiti. Pokazuje majci primjerak Oluje kojeg joj je ujak poslao prije nego je umro. U početku se čini kao da je to drama o osveti, no zapravo je riječ o praštanju. Naslovi knjiga u kojima je ujak ostavio  trag  doveli su Mirandu  do nevjerojatnog otkrića.

Sada je red na majci da napokon otkrije zašto se usred noći posvađala sa svojim bratom. Nakon svega što je čula, Miranda nije odgurnula majčinu ruku. Pustila je da ostane na njezinom ramenu, osjećajući se povezana s njom.

Miranda je ostavila svoj posao profesorice u Philadelphiji i prekinula dotadašnju vezu. Onog trenutka kad je ponovno ušla u »Prosperove knjige« i udahnula miris knjižare koji se miješao s mirisima na koje je navikla, koje je nekada obožavala, znala je da neće dozvoliti da propadne nešto što je toliko voljela.

I naravno, zidovi ostaju zeleni. Zašto je Miranda tako odlučila, saznat ćete kad pročitate ovu lijepu knjigu.

T. K. G.