PREPORUKA – Vigdis Hjorth: Je li majka umrla?

PODIJELI

Vigdis Hjorth: Je li majka umrla?

Zagreb, Naklada Ljevak,2021.

Vigdis Hjorth popularna je i najprestižnijim nagradama nagrađivana norveška spisateljica koja u svom opusu ima dvadesetak romana za djecu i odrasle. Autoričino stvaralaštvo upoznali smo prije dvije godine kada je u izdanje Naklade Ljevak objavljen njezin roman „Nasljedstvo“. Tom knjigom spisateljica je razotkrila mračne tajne svoje disfunkcionalne obitelji i progovorila o trajno narušenim obiteljskim odnosima. Višestruko nagrađivani roman je maestralnim pisanjem i šokantnim odabirom teme izazvao pažnju publike, potaknuo brojne polemike, ali i  potvrdio autoričin status prave književne zvijezde.

Roman „Je li majka umrla?“, koji je u izdanju iste naklade objavljen prije nekoliko mjeseci, ponovno koristi motiv trajno poremećenih obiteljskih veza i kompliciran odnos majke i kćeri. Uznemirujuća i emotivno iscrpljujuća priča govori o slikarici koja se svojom umjetničkom strašću suprotstavila očekivanjima koja su joj roditelji nametnuli.

Njihova veza naprasno je prekinuta kada je mlada i tek vjenčana Johanna napustila supruga i roditelje, te s ljubavnikom otišla u Ameriku. Trideset je godina živjela u Americi kao slikarica, a nakon što joj je muž ondje umro, ona se vraća u Norvešku  na poziv galerije kako bi priredila retrospektivnu izložbu. U domovini se glavna junakinja suočava s nizom nerazriješenih emocionalnih trauma i razočaranja, jer je stvarna komunikacija s preostalim članovima obitelji i dalje nemoguća. Tijekom boravka u rodnom gradu ona bezuspješno pokušava obnoviti odnos s jedinim preostalim članovima obitelji, s majkom i mlađom sestrom.

Johanna se ne umara bezbroj puta nazvati majku, špijunirati je, pratiti, kucati na njena vrata, prositi mrvice nepostojeće ljubavi, plakati i vapiti. Poput djeteta željnog ljubavi, ona bezuspješno traži razumijevanje i prihvaćanje od one koja ju je rodila i koja bi je trebala voljeti. Frustrirana je majčinim i sestrinim ignoriranjem, njezini dani prolaze u preispitivanju same sebe i nemogućnosti da se posveti pripremi izložbe. Hladna i neumoljiva majka potpuno ju je  izbrisala iz svog života i  odabrala ostati zarobljena u svojoj samodostatnosti, nepraštanju i patološkom egoizmu. Nakon iscrpljujućih pokušaja približavanja majci, Johanna se na kraju miri sa spoznajom da je majka trajno i nepopravljivo emotivno osakaćena osoba i da joj kao takva ne može pružiti ono što sama nikad nije imala.

U ovom romanu mogu se prepoznati svi oni kojima roditelji žele kontrolirati život i nametati svoje želje i pravila. Vigdis Hjorth donosi bolnu priču o ženi  koja su otela roditeljskoj kontroli i očekivanjima, priču o ženi koja je  slijedila snove i odabrala vlastiti životni put, te radi toga trajno bila izopćena iz obitelji. Johanna se u mladosti usudila razvesti od čovjeka koji kao da je bio skrojen po očevoj mjeri, napustiti nametnuti studij prava, slijediti poziv umjetnice i napustiti Norvešku. Izazvala je skandal i za roditelje je to bilo neoprostivo, jer oni nisu bili roditelji koji bezuvjetno vole, štitite i podržavaju svoje dijete.

Vigdis Hjorth je još jednom dokazala da je vrsna spisateljica koja stilski izbrušenim jezikom, nemilosrdnom iskrenošću i dubokim psihološkim uvidom ocrtava svoje likove.

Pripremila: I. Čeko