Preporuka knjiga za mlade

PODIJELI

Predlažemo Vam za čitanje neke od novijih naslova za mlade. Lista je sastavljena dijelom od knjiga objavljenih u posljednjih godinu dana, a navedeni naslovi mogu se posuditi u svim odjelima Gradske knjižnice Kaštela.

Lucy Strange: Tajna Slavujeve šume

Ovo je prvi roman navedene autorice. Priča je predivna i zamršena o prijateljstvu, bajkama i obiteljskim tajnama. Godine 1919. Henrietta je djevojčica koja je upravo izgubila brata. Mama joj je bolesna, otac se sprema otići u inozemstvo, sestrica je još beba, a dadilja Jane ima nezahvalan zadatak slušati što joj se kaže. Pogođena tragedijom, obitelj je odselila u neobičnu staru kuću nadomak guste šume, kako bi u njoj započela novi život. Njihova kuća nade prepuna je tajni, a novi život prepun stranputica.

 

 

Karen M. McManus: Otkrij mi tajnu

„Otkrij mi tajnu“ je drugi roman autorice Karen M. McManus. Echo Ridge je maleni grad u Americi blizu granice s Kanadom. Blizanci Ellery i Ezra nikad ondje nisu bili, ali znaju mnogo o njemu i upravo sele onamo k baki koju ne poznaju. Gradić u koji sele je pitoreskan i naizgled savršen, ali mnogo je tajni u njemu. Ovaj roman ispunjen je tajnama, spletkama i vrhunskim zapletima, te je prvenstveno namijenjen mlađoj populaciji.

 

 

Francesc Miralles: Ljubav između korica

Zanimljiv roman o tajnovitim nitima sudbine i ljubavi. Sedamnaestogodišnji Josan nakon depresivne životne epizode provodi ljetne praznike u hotelu na obali. Tijekom poslijepodnevnog odmora ispod madraca nalazi dnevnik poput onih starinskih dnevnika što ih je sačuvala njegova baka. Oduševljen tim pronalaskom Josan provodi dane čitajući dnevnik nepoznate djevojke, čije ga misli sve više oduševljavaju do te mjere da odluči potražiti osobu na fotografiji koju je pronašao u koricama dnevnika. Ovo je naslov koji nas tjera na razmišljanje o nekim vidovima života, idealan za čitanje i opuštanje.

Melissa Albert: Daleka zemlja

Alice je normalna sedamnaestogodišnjakinja, pomalo povučena i malo zbrkanog uma, nalik drugim tinejdžerima. Ipak, nešto je čini drugačijom od drugih. Nju i njenu majku Ellu prati zla sreća, koju čitavog života nastoje izbjeći, te se neprekidno sele sve do trenutka kada im stigne vijest da je preminula Aliceina baka. Ona je bila slavna književnica koja je davno raskinula sve veze s okolinom, sakrivši se iza zidova imanja, Ljeskovog luga. Roman je proglašen knjigom godine za mlade po izboru Boston Globea.

Nada Mihaljević: Putovanje u mjestu

Lana i Luka igrom slučaja postaju prijatelji. Oboje su djeca iz razorenih obitelji. Svatko od njih bori se sa svojim osjećajima, položajem u obitelji, ali i predrasudama u društvu, koje i danas određuju naš put. U likovima Lane i Luke autorica je izgradila zanimljive, jedinstvene i snažne ličnosti.

M. B.