Premijerno predstavljanje romana ‘Marulov san’ Dina Milinovića nije se dogodilo u Splitu nego u Kaštelima

PODIJELI

Hrvatski povijesni roman “Marulov san” Dina Milinovića premijerno je predstavljen u Kaštel Lukšiću, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i nakladnika Hrvatske sveučilišne naklade. Uz autora, knjigu su predstavili Ivan Bošković i Anita Šikić, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila klapa Sv. Jeronim.

– Iznimna mi je čast što upravo u Kaštelima, u kolijevci hrvatske državnosti, imamo priliku premijerno ugostiti diplomata, profesora povijesti umjetnosti i arheologije Dina Milinovića, vrhunskog hrvatskog književnika, kojega podjednako cijeni i kritika i publika, i čiji su romani iznimno čitani upravo zbog zanimljivih zapleta i izvrsnog poznavanja povijesnih, ali i društvenih domaćih i svjetskih prilika – rekla je ravnateljica GKK Renata Dobrić.

– Motivacija za objavu romana bila je velika nadolazeća polutisućljetna obljetnica prvog izdanja Marulićeve “Judite”. Pred sebe smo stavili za cilj objaviti važno, zabavno i poučno književno djelo te to isto djelo učiniti modernim i aktualnim. Ova knjiga je svojevrsni čuvar našeg pamćenja i odgovor na to što za nas znače naš jezik i tradicija – rekla je urednica Anita Šikić.

– “Marulov san” je roman velike literarne vrijednosti, čudesne erudicije, snažnih dijaloga i još snažnijih prizora u kojima nas autor vrhunskom umješnošću upoznaje sa splitskim plemićima koji raspravljaju o prošlosti i povjesničarima, te o klasičnoj književnosti i umjetnosti, ali i s običnim pukom koji živi svakodnevnim životom, trudeći se preživjeti u živahnom Splitu na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće, dok “Turci s Klisa gledaju na Dioklecijanov grad”. Riječ je o izvrsnome romanu, jednom od ponajboljih što sam ih u posljednje vrijeme pročitao. “Marulov san” čitao sam dva puta, prvi put kako bih mogao napisati recenziju, a drugi put kako bih u njemu mogao uživati – istaknuo je nadahnutom izlaganju prof. dr. sc. Ivan Bošković.

– Marulića su svi u njegovim ozbiljnim godinama shvaćali kao savršeno krjeposnog čovjeka, a ja sam se pozabavio stvaranjem slike o njemu u mladosti, pokušavši uz isprepletanje kriminalističkih, povijesnih, biografskih i didaktičkih elemenata napisati roman o renesansnom hrvatskom piscu učinivši ga stvarnim čovjekom, a ne samo autorom lektirnih naslova, kako ga današnje generacije percipiraju. Pozivajući se na povijesne izvore, dokumente i zapise, trudio sam se prenijeti ozračje doba u kojem je Marko Marulić živio i stvarao – zaključio je pisac predstavljanje romana, kojemu uskoro slijedi i promocija u Marulovu gradu.

Piše Jakov Žarko
Foto IVANA TOPIĆ