Predstavljena knjiga “Viktor, Kardinalova pobjeda”

PODIJELI

GRADSKA KNJIŽNICA ZA SUGRAĐANE
Gradska knjižnica Kaštela omogućila je zainteresiranim građanima upoznavanje s knjigom „Viktor, kardinalova pobjeda“, autora Marlona Macanovića, o kojoj su okupljenima u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, govorili njen autor, kao i Mate Šimundić te ravnateljica GKK Renata Dobrić.

Nakon što je Karlo Lemac pročitao Molitvu bl. Alojzija Stepinca, o knjizi i njenom autoru govorila je ravnateljica Dobrić.

– Marlon Macanović je romansiran životopis kardinala Alojzija Stepinca “Viktor, Kardinalova pobjeda” napisao u svjetlu dvaju velikih obljetnica vezanih uz bl. kardinala Stepinca , povodom 120. obljetnice rođenja Alojzija Viktora Stepinca i 20. godišnjice proglašenja blaženim.

Inače, ovom prilikom moram istaknuti i kako sam u Hrvatskoj među prvima pročitala ovaj roman, jer je istog autor poslao na natječaj GKK raspisan za 20. obljetnicu GKK  „Natječaj za najbolji hrvatski povijesni roman“.

Znakovit je i naslov knjige, koja nosi naziv Viktor, a što je Stepinčevo krsno ime. Viktor ujedno znači i pobjeda, pa i samim naslovom autor želi ukazati i na to kako je kardinal Stepinac svojim životom beskompromisno svjedočio Istinu i ljubav prema Kristu, pobijedivši na taj način samo Zlo. Upravo zbog toga  knjiga nosi podnaslov – kardinalova pobjeda.

Čitajući knjigu „Viktor, kardinalova pobjeda“ bolje ćemo se upoznati s likom i djelom kardinala Stepinca, kojega i ovom prilikom prepoznajemo kao srčanog, hrabrog, iskrenog, istinoljubivog i domoljubnog čovjeka. Kako ne voljeti nekog tko je mogao ići linijom manjeg otpora i prodati se kako bi njemu bilo bolje, a on je ostao čvrst i ustrajan svjedočeći ljubav prema Bogu, Hrvatskoj i svom narodu – kazala je između ostalog Dobrić.

Izvor: Portal grada Kaštela
Tekst: Dijana Putnik
Fotografije: Luka Ištuk
http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/39086-predstavljena-knjiga-viktor-kardinalova-pobjeda