Predstavljena knjiga “Krhotine djetinjstva”

PODIJELI

Predstavljena knjiga “Krhotine djetinjstva” – svjedočanstva djece iz Domovinskog rata

“Krhotine djetinjstva” – naslov je knjige u kojoj je Udruga “Žene u Domovinskom ratu – Zadar” sakupila i objedinila četrdeset svjedočanstava tada djece, danas mladih ljudi, koji su bili posebna žrtva Domovinskog rata, a na čiju je patnju na ovaj način zadarska udruga htjela ukazati.

Potresna knjiga predstavljena je u povodu Dana neovisnosti RH u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u četvrtak, 06. listopada u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu, uz nazočnost dogradonačelnika Grada Kaštela Zorana Bonacina, pročelnice za društvene djelatnosti Sandre Zokić i brojnih posjetitelja, pristiglih iz svih Kaštela, Solina i Splita.

Knjigu „Krhotine djetinjstva“, kao i cijeli rad ove iznimno aktivne udruge – predstavile su članice udruge: Vesna Matešić, Gordana Uskok i Nada Morović, dok su cijelu večer izvedbom domoljubnih pjesama uveličali Pučki pivači župe sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca.

-Priče koje se nalaze unutar korica knjige „Krhotine djetinjstva“ osobna su svjedočanstva djece koja su proživjela Domovinski rat, a mi smo ih sakupile kako bismo zaustavile potiskivanje sjećanja na patnje i stradanja djece u Domovinskom ratu. Vrijednost ovih priča, kao i njihove poruke, mogu postati trajne i neuništive, jedino ako zajedno promišljamo o njima te ako ih zajedno prenosimo onima koji dolaze iza nas. Ovo je knjiga uz pomoć koje budućim generacijama želimo ostaviti pravu istinu o Domovinskom ratu i slobodi i hrvatskoj neovisnosti, koju smo stekli vjerom u Boga, nesebičnom žrtvom, krvlju i ljubavlju. – istaknule su članice Udruge “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”.

Izmamivši svojim pričama kod nazočnih suze, članice udruge istaknule su kako su sve knjige koje je do sada Udruga tiskala pisane upravo zbog toga što su žene shvatile kako danas živimo u okruženju u kojemu se nameće zaborav.

-Mi Hrvati kao narod možemo biti ponosni na sebe, na Domovinski rat i na teško izvojevanu slobodu i neovisnost, i zato u subotu, na Dan neovisnosti, s ponosom proslavimo taj dan i s radošću izvjesimo na naše domove hrvatske barjake. – rekle su na samom kraju večeri članice Udruge “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”.

Nakon potpisivanja knjiga, svi okupljeni druženje i razgovor nastavili su uz pjesmu, te sokove i pecivo Pekare Ana iz Kaštel Sućurca.