Predstavljena knjiga “Bob, bobić, mahuna” Mirjane Mrkela

PODIJELI

BAJKE O BOBU RAZVESELILE NAJMLAĐE
U sklopu Kaštelanskog kreativnog proljeća i „Tjedna o’ boba“ jutros je u dvorcu Vitturi održana Gastro-književna tribina tijekom koje je književnica Mirjana Mrkela predstavila svoju novu knjigu prigodnog naslova „Bob, bobić, mahuna“ koja je nastala u suradnji s vrsnom ilustratoricom Brankom Hollingsworth Nara.

Radi se o zbirci bajki koja je dobila pohvalu Nagrade Grigor Vitez za tekst i ilustracije, a zahvaljujući kojoj bi djeca lako mogla zavoljeti to omraženo povrće.

Tribinu je otvorio zbor O. Š. Ostrog iz Kaštel Lukšića pjesmom „Kaštela lijepa, Kaštela sunčana“, nakon čega je Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, koja je organizator ovog poučnog događanja za najmlađe, predstavila autoricu.

Gospođa Mirjana je ispričala kako ju je Međunarodni dan mahunarki prije par godina potaknuo da razmišlja o mahunarkama koje su bitne za nas, i naravno, prvi joj je na pamet pao bob. Počela je čitati, odnosno s obzirom da je slijepa – slušati sve bitne informacije o bobu i shvatila je kako je to fascinantno povrće koje nitko nikad nije pokušao kroz bajke približiti djeci.

Kroz dvadeset vrlo edukativnih priča s mnoštvom zanimljivih podataka, a opet šarolikih i čudesnih, djeca mogu otkriti što se s bobom događalo kroz povijest, kako su ga koristili stari Grci, Rimljani i Egipćani, a kako naše bake i djedovi.

U programu su sudjelovali i učenici Osnovne škole Ostrog sa svojim učiteljima. Najprije je jedna od učenica pročitala bajku „Što donosi sreću?“, a kasnije su tri učenice čitale različite učeničke haiku pjesmice o bobu. Jedan dječak je ispričao što mu je o bobu kazala njegova baka, kako se trebamo ugledati na stare Grke i Rimljane te uživati u domaćem bobu i ukusnim varivima.

– Ne morate zavoljeti bob, ali znajte: U Dalmaciji, gdje ja živim, a i u okolnim krajevima, bob je od davnina bio važna namirnica. Zašto više nije, sami odgovorite! Učinimo što možemo kako bismo ispravili tu nepravdu! Ja sam napisala priče, a vi nastavite dalje! Kušajte bob, kuhajte ga i uzgajajte! Ili makar uživajte u ovim pričama! – glasi uvodni dio knjige „Bob, bobić, mahuna“ koji je ravnateljica GKK Renata Dobrić pročitala prisutnima za kraj ovog ugodnog druženja, nakon čega je slijedio domjenak s muffinima od boba i kolačima s kaštelanskim trešnjama koji su pripremili u srednjoj školi „Braće Radić“.

Izvor: Portal Grada Kaštela

Napisao/la: M.P.

Foto: Ivana Topić (PGK)