Predstavljena knjiga “300.000 km motoavanture” Željana Rakele

PODIJELI

MOTOROM PO SVIJETU

Sinoć je u dvorcu Vitturi u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održano motorističko-putopisno predavanje autor kojeg je Željan Rakela, Splićanin koji je na svojem motoru prešao 300.000 kilometara u sedam godina na pet kontinenata te sva putovanja sažeo u knjizi koju je i predstavio. Uz nekoliko video zapisa te stotinjak fotografija s putovanja u Pakistan, Nepal, Indiju, Sibir i Australiju, Rakela je kroz zanimljivu priču prikazao zanimljivosti ali i poteškoće na koje je putem nailazio.

Rakela je na svojim putovanjima doživio čak 27 prijeloma, a u Sibiru je doživio frontalni sudar nakon čega je avionom prebačen u Hrvatsku, no to ga svejedno nije pokolebalo da se vrati putovanjima.

– Potrošio sam petstotinjak eura samo na cjepiva protiv tifusa, malarije, hepatitisa i ostalih zaraznih bolesti, kazao je ovaj moto-avanturist dok je fotografijama prisutnima dočaravao sve nevolje na koje je putem nailazio.
Prisjetio se i trenutka kada je njega i njegovu ekipu zaustavila vojska i policija i oduzele im dokumente.
-Oduzeli su nam sve dokumente. Jedan od vojnika pokazao je čak i čudne sklonosti prema meni, a kolegicu koja je putovala s nama jedan je vojnik počeo dirati po kosi. Sjetio sam se da kod sebe imam press iskaznicu Slobodne Dalmacije, upalio sam navigaciju i kazao im da nas prati ostatak ekipe . Kad su vidjeli da smo novinari, brzo su nas pustili i vratili dokumente, objasnio je jedan od događaja koji je srećom završio bez posljedica.

Najavio je Rakela ovom prilikom i drugi humanitarni moto rally prihod koji je namijenjen socijalnim samoposlugama, a koji će se kao i prošle godine zaustaviti i u Kaštelima te posebno naglasio pomoć u organizaciji koju su mu pružili kaštelanski Rotarijanci i članovi moto kluba Sjene.