Predstavljen roman “Sinovi sv. Josipa” Tomislava Bašića

PODIJELI

VEČER NEKOLIKO OBLJETNICA
Zainteresirani Kaštelani ovog su ponedjeljka imali priliku poslušati predavanje pod nazivom “Hrvatska od kneza Trpimira do Domovinskog rata” te se upoznati s knjigom Tomislava Bašića “Sinovi sv. Josipa”.

Zanimljivu večer organizirala je Gradska knjižnica Kaštela, a povodom Dana Gradske knjižnice Kaštela, 1165. godišnjice Trpimirove povelje i 170. obljetnice proglašenja hrvatskog jezika službenim.
Ravnateljica GKK, Renata Dobrić, ove je večeri nazočne upoznala s značenjem Trpimirove darovnice, najstarijeg dokumenta hrvatske državnosti i hrvatskog prava, a na trenutak je sve odvela u 1847. godinu, kada je Ivan Kukuljević Sakcinski u hrvatskom Saboru govorio na hrvatskom jeziku i naglasio potrebu da hrvatski jezik bude službeni jezik u javnim službama. Ravnateljica je ovom prigodom naglasila kako se ujedno ove godine obilježava i 50. Obljetnica „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“, a osvrnula se i na djelovanje kaštelanske knjižnice , kao sljednice Narodne kaštelanske čitaonice, koja je djelovala još od 1864. godine.

Knjigu „Sinovi sv. Josipa“ roman hrvatskog branitelja i profesora povijesti Tomislava Bašića , ove je večeri predstavio sam autor, kao i doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Mate Rupić, viši arhivist i voditelj Odjela za arhivsko gradivo HMDC-a i Zoran Bošković iz Naklade Bošković.

Ovaj roman napisan je prema autorovim sjećanjima, s autentičnim razgovorima i događanjima, a kroz njega čitatelji mogu pratiti ratni put šestorice prijatelja i poznanika, od rujanskih bitaka u Šibeniku, s posebnim naglaskom na oslobađanje Miljevačkog platoa.
Knjiga je svoje prvo predstavljanje imala u rujnu prije godinu dana i od tada je predstavljena publici u desetak hrvatskih gradova i mjesta.

Bila je ovo prigoda i za dodjelu nagrade GKK u natječaju za najstariji dokument, knjigu ili fotografiju, a nagrada je ove godine pripala Draganu Kovaču, koji je knjižnici darovao brojne stare dokumente, razglednice i knjige koje je sakupljao godinama.

Za glazbeni dio večeri bio je zadužen Nedo Kovačev, a govor Ivana Kukuljevića Sakcinskog ove je večeri publici čitao učenik Roko Kraljević.