Predstavljen povijesni roman Ane Cerovac koji čitatelje vodi u društvo štriga i krsnika

PODIJELI

NAGRADA NA NATJEČAJU GKK
Publika okupljena ovog utorka u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu na trenutak je zaplovila kroz prošlost, vrativši se u 17. stoljeće na obale i unutrašnjost istarskog poluotoka, u društvu sa štrigama i krsnicima, uskocima i seljacima, koje je u svom prvom objavljenom romanu opisala mlada spisateljica Ana Cerovac.

Naravno, riječ je o multimedijskoj večeri „Hrvatska od kneza Trpimira do Uskočkog rata“ u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, na kojoj je predstavljen roman „Krsnik“, dobitnik ovogodišnje književne nagrade za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman, koji drugu godinu zaredom organizira upravo Gradska knjižnica Kaštela.
Projekt GKK, Kaštelanska kulturno-povijesna baština u čijem sklopu GKK organizira natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman, Knez Trpimir, financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Kaštela, Splitsko-dalmatinske županije, Zračne luke Split – Kaštela i Turističke zajednice grada Kaštela, a pokrovitelji natječaja su, osim navedenih, Naklada Bošković i Društvo hrvatskih književnika.

– Natječaj smo proveli po drugi put kako bi obogatili žanrovsku raznolikost hrvatske književnosti te poticali zanimanje za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo i pri tome širu javnost upoznali s događajima iz povijesti na jedan zanimljiv način – kazala je ravnateljica GKK Renata Dobrić.

Roman je, u kratkom roku izdala nakladnička kuća Bošković, čiji je predstavnik Zoran Bošković bio gost ove večeri na predstavljanju, a poseban gost bio je i renomirani hrvatski književnik Hrvoje Hitrec.

– U ovom romanu autorica nas je na originalni način, možda i nenamjerno, uključila u odstupanja od isključivo realističnih prikaza povijesnih događaja i dala krila mašti, ne upadajući niti na trenutak u zamku pseudo historičnosti. Te su vrline iznjedrile djelo, koje će, uvjeren sam, imati svoju brojnu publiku – kazao je Hitrec, zahvalivši i čestitavši Gradskoj knjižnici Kaštela i ravnateljici Dobrić na ovom natječaju te nazvavši ovu večer svečanosti hrvatske književnosti.

Treba napomenuti da je Hrvoje Hitrec, uz književnicu Nevenku Nekić te predsjednika Društva hrvatskih književnika Đuru Vidmarovića, ujedno bio član povjerenstva koje je odlučilo o pobjedniku ovogodišnjeg natječaja.
O tome kako je nastao roman „Krsnik“ ove je večeri govorila sama autorica, Ana Cerovac, inače članica udruge koja se bavi kulturnim stvaralaštvom mladih u Opatiji.

– Roman donosi djelić bogate istarske povijesti i naslijeđa, štrige, krsnici, divovi, vampiri, more, svojevrsno je narodno blago, odnosno neka loša bića koja su se duboko ukorijenila u istarsku kulturu. Kad sam počela pisati ovaj roman imala sam ideju krsnika koji putuje iz mjesta u mjesto te pronaći dostojnu povijesnu podlogu tako da to njegovo putovanje bude zanimljivo. Proučavala sam povijesnu literaturu, posjećivala različite gradove, šetala i planinarila, upoznavala se sa starim zidinama – ispričala je o nastajanju romana Ana Cerovac, kojoj su ravnateljica GKK Renata Dobrić te dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić uručili nagradu predviđenu za pobjednika natječaja, u iznosu od 10 tisuća kuna.

Dijelovi romana „Krsnik“ ove su večeri predstavljeni kroz scenski prikaz mladih glumaca Ante Brajkovića u ulozi Krste od Kastva i Petre Ugrin u ulozi njegove žene Marije, kao i glumca Vinka Mihanović te Luke Pelivana iz udruge Karol Woytila.
Redateljica cijelog događanja bila je Marijana Vulas,a u kolorit Istre publiku su plesom uvele mlade članice plesnog kluba Spin.