Predstavljanje slikovnice “Magična igra” / “Magia Ludo” Darije Budiša

PODIJELI

U Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starom u petak 22. travnja u 17.30 u sklopu Noći knjige bit će premijerno predstavljena slikovnica autorice Darije Budiša i ilustratorice Luce Cetinić Magia ludo /Magična igra.

Slikovnicu je osmislila te je za nju tekst napisala Darija Budiša, dugogodišnja knjižničarka u OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću gdje je dugi niz godina uspješno vodila grupu mladih šahista. Darija Budiša, suradnica i prijateljica Gradske knjižnice Kaštela u slikovnici je opisala neobičan doživljaj dvoje djece koja u polju ispod velikog hrasta pronalaze zakopanu kamenu šahovsku ploču, a u duplji drveta kutiju sa šahovskim figurama. Čim su je otvorili, figure su „oživjele“ pokazavši im ovu magičnu igru.

Darija Budiša ističe kako je u njoj odavno niknula ideja o stvaranju slikovnice koja bi potaknula mlađu djecu osnovne škole učenju šaha, koji je “magična igra” jer je dokazano da šah ima mnoge pozitivne učinke na kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djece.

„Kako mlađa djeca vole bajke i priče, osmislila sam zanimljivu šahovsku priču s bajkovitim elementima. Nakon što sam je napisala na hrvatskom jeziku, odlučila sam je prevesti na esperanto kako bih potaknula djecu na istraživanje i učenje esperanta. Mislila sam kako će djeca možda, nakon što pročitaju priču na hrvatskom jeziku i vide tekst na esperantu, upitati što je to esperanto i mogu li ga i oni početi učiti“, kaže Darija Budiša koja bi željela zanimanje za esperanto prenijeti na mlađu populaciju.

Jezične savjete u prevođenju slikovnice Magična igra na esperanto davao joj je Ivo Osibov, dok je slikovnicu ilustrirala Luca Cetinić, Darijina prijateljica iz Društva, koja se bavi pisanjem poezije i proze te slikanjem. Dvojezičnu slikovnicu Magia ludo/Magična igra odobrila je uprava Društva, a ista je objavljena 2020. godine u nakladništvu DEC-a.

Slikovnica se može nabaviti upitom na e-mail budisa.darija@gmail.com ili preko Facebook grupe Esperanto societo “Split” – Društvo za esperanto “Split”, a svi zainteresirani slikovnicu mogu posuditi u svim odjelima Gradske knjižnice Kaštela.