Predstavljanje knjige “Novo Normalno” Nikole Listeša i izložba nagrađenih karikatura

PODIJELI

Gradska knjižnica Kaštela u četvrtak 11. travnja u 20 sati u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu organizira predstavljanje knjige nagrađenih karikatura Novo Normalno autora Nikole Listeša.

Uz autora, o knjizi će govoriti Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela i Hrvoje Hitrec, hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, publicist, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim rado čitanim knjigama za djecu poput Smogovaca i Eko Eko.

Nikola Listeš najnagrađivaniji je hrvatski karikaturist, ilustrator i crtač stripova, koji je do trenutka objavljivanja zbirke nagrađenih karikatura Novo Normalno osvojio više od stotinu međunarodnih nagrada. Peterostruki je dobitnik Oskarike, nagrade Hrvatskog društva karikaturista koja se dodjeljuje autoru koji je tijekom jedne kalendarske godine dobio najviše nagrada na svjetskim festivalima karikatura. Crteže, karikature i stripove objavljuje od rane mladosti, živeći i radeći u rodnom Kaštel Sućurcu. Njegovi su radovi objavljivani u brojnim listovima u zemlji i inozemstvu, među kojima su Washington Post i New York Times.

U albumu karikatura Novo Normalno / New Normal, koju je Gradska knjižnica Kaštela tiskala u prosincu 2023., objavljeno je 48 Listešovih karikatura u boji, koje su u posljednje tri godine nagrađene na najpoznatijim svjetskim festivalima te stoga zbirka i nosi naslov Novo Normalno.

Knjigu su uredili Tin Listeš i Renata Dobrić, koja je ujedno i autorica predgovora, uz talijanskog karikaturista Marca De Angelisa.

Prilikom predstavljanja knjige Novo Normalno svi posjetitelji moći će razgledati izložbu brojnih Listešovih karikatura koje su osvojile priznanja na najprestižnijim svjetskim festivalima karikature, a koje će biti izložene u velikom formatu.