Prava knjiga u pravo vrijeme – Jean Mercier: Drukčiji roman o Isusu

PODIJELI

Jean Mercier: Drukčiji roman o Isusu
Split, Verbum, 2020.

Francuski teolog, novinar i književnik Jean Mercier doživio je veliki međunarodni književni uspjeh svojim prvim romanom „Kad župniku prekipi“. Knjiga je izvorno objavljena u Francuskoj 2015. godine, a u Hrvatskoj dvije godine kasnije u izdanju nakladničke kuće Verbum. Humoristični roman o župniku kojemu jednog dana prekipi zbog ponašanja njegovih vjernika, ubrzo je postao međunarodni bestseler. Ove godine Verbum je hrvatskim čitateljima ponudio još jednu književnu i duhovnu poslasticu ovog popularnog francuskog autora koji je preminuo 2018. godine, knjigu „Drukčiji roman o Isusu“.
Jean Mercier ovim romanom uvodi čitatelja u prikaz Isusovog života na nov, neobičan način. Sam autor u predgovoru knjige iznosi motive koji su ga potakli na pisanje romana. Navodi kako je u romansiranoj formi želio propitivati zašto je Bog u jednom trenutku povijesti odlučio postati čovjekom i kako je došlo do toga da se u roku od nekoliko desetljeća šačica od dvanaest svjedoka pretvori u etabliranu Crkvu koja se proširila cijelim Sredozemljem.
Roman ima zanimljivu formu. Nakon svakog poglavlja nalaze se dva okvira. U prvom polju naslovljenom Riječ, autor uzima jednu riječ koja je bitna za navedeno poglavlje i navodi njezino podrijetlo koje najčešće dolazi iz grčkog jezika, a zatim čitatelju nudi značenje navedenog termina. U drugom okviru autor postavlja kratko pitanje i daje odgovor na njega.
Da bi se izrazio i ispričao svoju priču, pisac koristi formu romana. Uvodi čitatelje u život likova i ocrtava njihov odnos prema Isusu, njihovo duhovno stanje, stavove i osjećaje. Roman na nov i originalan način iznova otkriva tekstove iz Novog zavjeta i Djela apostolskih, vodi nas kroz Isusov život, muku, smrt i uskrsnuće, te život prve kršćanske zajednice. Jednu novu dimenziju Kristova života autor nam donosi kroz psihološki iznijansirane likove njegovih suvremenika.
Autor piše o strepnjama Josipa i Marije, o tuzi majke koja gleda sina kako u svojoj tridesetoj godini izlazi u javnost nakon što je sve te godine bio gotovo nevidljiv. Marija je svjesna da će onaj koji govori u Božje ime uvijek biti izložen odbacivanju, sramoti, progonu, pa čak i smrti.
Autor progovara o slabostima, kušnjama i sumnjama kroz koje prolaze njegovi najbliži prijatelji. Govori o bespomoćnosti i strahu apostola Petra, najpoznatijeg i u Novom zavjetu najčešće spominjanog Isusovog učenika koji će kasnije postati prvi rimski papa. Petar je bio nagle naravi, emotivan i odvažan. U noći muke zanijekao je Isusa, iako mu se prethodno zakleo na vjernost, ali je spoznaja o vlastitoj slabosti, kukavičluku i strahu izazvala u njemu silno kajanje i erupciju suza.
Jedno poglavlje posvećeno je apostolu Tomi, koji nije bio prisutan prilikom Isusovog prvog ukazanja i zato će ustrajat u sumnji i nevjeri u Učiteljevo uskrsnuće, te zahtijevati dokaze.
Mercier pokušava prodrijeti i u nutrinu najomraženijeg apostola koji je Isusa izdao i prodao za trideset srebrnjaka, progovarajući o tami koja se uvukla u ratobornu i iskrivljenu Judinu psihu. Autor spominje Judinu razočaranost Isusom koji je, po Judinoj logici, trebao započeti svoju vladavinu na zemlji, uništiti rimsku vlast i Izraelu vrati nekadašnji sjaj i moć. Juda nije mogao prihvatiti da je Isusova misija smrt i uskrsnuće.
Ovo je roman koji oživljava svijet Isusovog vremena, a čitatelja uranja u samo središte izvanrednih događaja i u najrazličitije odnose koje je Krist gradio sa svojim suvremenicima. Roman progovara o Isusovom zanimanju za njihov život, trpljenja, bolesti i čežnje, te njegovom utjecaju i djelovanju koje smisao postojanja mijenja iz temelja.

Pripremila: I. Čeko