Poslastica za sve ljubitelje stripa! Željko Mišak u Kaštelima u “Noći knjige 2017.”

PODIJELI

Poslastica za sve ljubitelje stripa!
Književni susret sa Željkom Mišakom – Predstavljanje strip knjige „Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku“

Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje stripa u petak 21. 04. u 19.30 sati u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu na predstavljanje strip-knjige u stihovima autora Željka Mišaka “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku”. Željko Mišak je jedan od najvećih kolekcionara stripova U Hrvatskoj.

U prvom dijelu knjige “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” autora Željka Mišaka nalazi se strip u stihovima. Radnja se odvija u maksimirskom zoološkom vrtu – životinje se iskradaju iz svojih kaveza i prolaze niz različitih situacija (tulumarenje, zaljubljivanje…). Strip je nastao prema stihovima Željka Mišaka i Vilima Vihera, a za crtež je zaslužan Željko Kreč.
U drugom dijelu knjige nalazi se studija Željka Mišaka pod naslovom “To divno društvo!”. U studiji o stripu i crtanom filmu s antropomorfiziranim životinjama autor obrađuje razdoblje od početaka stripa i crtanog filma u Hrvatskoj pa sve do danas. U sklopu ovog izuzetno zanimljivog multimedijalnog predavanja bit će predstavljeni brojni stripovi i crtani filmovi.

Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog

Druga knjiga autora Željka Mišaka „Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog“ bit će predstavljena također u “Noći knjige 2017.” u petak 21. 04. u 20.30 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.
U sklopu multimedijalnog predstavljanja knjige autor Željko Mišak dat će kratki pregled lika Petrice Kerempuha (anonimni lik iz narodne predaje je svojevrsna varijanta Tilla Eulenspiegela), koji se pojavljuje u književnosti i scenskoj umjetnosti. Petrica Kerempuh je zabavan i veseo pustolov koji osim što se voli šaliti i skitati, simbolizira i oštru i gorku društvenu i političku satiru. Oko njega se vežu brojne zgode i nezgode koje su prepričane u pričama. U kajkavskim je pučkim legendama i predajama poprimio mnogobrojne značajke kajkavske sredine i podneblja. Stihove iz knjige čitat će Mira Marinović Batić i Roko Kraljević.